Flere undersøgelser viser, at det skaber vækst og overskud, når man ansætter højtuddannede i sin virksomhed. En ny pulje gør det muligt for mindre virksomheder i 56 landdistriktskommuner, at søge støtte til at ansætte en højtuddannet til innovationsprojekter i op til to år. Puljen kan søges fra 6. oktober.

Flere undersøgelser fra blandt andet Dansk Industri, IDA og Djøf viser sort på hvidt, at det skaber vækst at ansætte højtuddannede. Undersøgelserne peger på at virksomheder, der har ansat højtuddannede, er mere produktive og innovative, og skaber flere nye arbejdspladser.

– Jeg tror meget på, at når man læser – ligegyldigt hvad man læser- så lærer man at kunne tage fat om en problemstilling og så bryde den ned i nogle komponenter, der er til at arbejde med på en fornuftig måde, fortæller Sebastian Winslow, administrerende direktør for Codehouse til Akademikerkampagnen, der har valgt at ansætte en kandidat i dansk og kommunikation i sin IT virksomhed.

Hos Codehouse har ansættelsen bidraget til, at virksomheden er blevet mere synlig og deres materiale mere strømlinet, og derfor lettere at gå til for kunden. Desuden har han været med til at starte flere nye initiativer op i virksomheden. Det er netop de færdigheder, den højtuddannede medbringer, der kan sætte skub i en virksomhed, løfte kompetenceniveauet og være innovativ.

Få støtte til at ansætte en højtuddannet

Der findes allerede forskellige ordninger, der gør det muligt for de mindre virksomheder at opleve, hvilken værdi det skaber for deres virksomhed at ansætte en højtuddannet. Gennem praktik eller løntilskud kan virksomhederne se medarbejderen an, inden der er tale om en ordinær ansættelse.

Derudover er der flere tilbud til små og mellemstore virksomheder, der overvejer at ansætte en akademiker. Djøf hjælper virksomheder med at afklare, hvilke kompetencer de har brug for, så virksomheden er godt rustet til at lave et stillingsopslag til den rette medarbejder. Desuden har Innovationsfonden et InnoBooster-program, der giver virksomheden mulighed for at søge op til 5 millioner kr. til at ansætte en højtuddannet med henblik på at gøre virksomheden mere innovativ.

Særlig pulje til landdistrikterne

En ny pulje på 40 millioner kr. sætter nu fokus på at få flere mindre virksomheder i landdistrikterne til at ansætte højtuddannede, så de kan vækste og skabe flere lokale arbejdspladser. Fra d. 6. oktober bliver det muligt at søge puljen i 56 landdistriktskommuner landet over – deriblandt Stevns.

Det er Innovationsfonden der administrerer puljen, som løber over de næste fire år. Puljen skal være med til at finansiere at små og mellemstore virksomheder ansætter højtuddannede i deres virksomhed i helt op til to år. Dermed motiveres flere virksomheder til at tage chancen og ansætte en medarbejder med kompetencer, der er anderledes end dem, virksomheden allerede har.

– Vi ved at det skaber massiv vækst og flere arbejdspladser for de virksomheder, der ansætter højtuddannet arbejdskraft. Derfor er det også vigtigt, at vi får virksomhederne i Stevns til at gribe chancen og tage del i det vækstpotentiale, der ligger i denne type arbejdskraft, fortæller erhvervschef Thomas Christensen fra Stevns Erhvervsråd.

Stevns Erhvervsråd står klar til at hjælpe virksomhederne i Stevns Kommune med at søge midlerne fra den nye pulje. Kontakt erhvervschef Thomas Christensen på tlf. 30 61 99 52 eller thomas@stevnserhvervsraad.dk for råd og vejledning.

Du kan læse mere om puljen på www.innovationsfonden.dk under Landdistriktsvækstpilot.