Sygdom og et venligt skub fra en mentor blev startskuddet til den succesfulde virksomhed ”Den Rigtige Jordemoder” i Hårlev. Her tilbyder Sara Bjerregaard privat jordemoderhjælp til gravide og ammende, som bliver mødt med god tid og kærlig omsorg.

Bag den blå dør i den gamle lægepraksis på Hovedgaden 13 i Hårlev finder man en af Stevns’ succesfulde iværksættere; Sara Bjerregaard, som står bag virksomheden ”Den Rigtige Jordemoder”.

Idéen til Den Rigtige Jordemoder blev født i en sygeseng. Sara var gennem to år blevet mere og mere syg. Det, der startede som en øm fod, udviklede sig til lammelser i hele kroppen.

– Jeg har en sygdomshistorie med en hel masse læger, som sagde, at jeg ikke fejlede noget, hvor jeg kunne mærke, at der var et eller andet helt galt.

Til sidst tog Sara sagen i egen hånd og betalte for private undersøgelser som viste, at hendes lammelser skyldtes Borrelia. Sara havde på det tidspunkt mistet sit arbejde som jordemoder på Næstved Sygehus og lå i sengen, indtil hun en dag fik et venligt skub:

– Det var faktisk en af min mands veninder, som sagde; jeg tror du kunne fungere helt vildt godt på en skærm. Jeg lå bare på min seng og tænkte; jeg dør lige om lidt, men hun sagde; du kan godt lave to minutters video om dagen. Det er det eneste du skal, fortæller Sara.

Den første video, hun lagde ud, fik 100.000 visninger, og i takt med at flere og flere fik øjnene op for Sara på de sociale medier, begyndte folk at efterspørge hendes hjælp som jordemoder, og det blev startskuddet til hendes nye liv som iværksætter.

Navnet ”Den Rigtige Jordemoder” er med vilje provokerende, men handler ikke om at pege fingre ad ”forkerte jordemødre”, men om at finde ind til den rigtige mavefornemmelse:

– Fordi jeg bare synes, at vores samfund var for meget på overfladen. Og ofte ved vi godt, at tingene ikke føles rigtige nede i maven, men vi gør det alligevel. Så vi lytter ikke til maven, vi lytter kun til hovedet, hvor jeg virkelig gerne ville nå ind til; hvad føles rigtigt for dig?

En drømmestart

Et stort talent for at formidle og for at bruge de sociale medier gav Saras virksomhed en drømmestart, og kendte kunder som Christiane Schaumburg-Müller og rapperen LOC var med til at udbrede kendskabet til Den Rigtige Jordemoder yderligere.

Sara, som med tiden er blevet rask igen, kunne efterhånden ikke følge med efterspørgslen fra de mange kunder. Derfor valgte hun i sommeren 2017 at gå sammen med kvinden bag den private jordemoderklinik Den Gode Barsel på Frederiksberg.

– Hun havde nogle ansatte, og hun havde hele systemet, hvor jeg sådan mere havde idéer hele tiden, men det der med struktur og lagerstyring, det var bare sådan noget, jeg døde på, fortæller Sara.

Hos Den Rigtige Jordemoder er der i princippet ikke nogen grænser for, hvad du kan få hjælp til som gravid eller efter din fødsel, men det er især hjælp til amning, som hendes kunder efterspørger.

– Et typisk eksempel er en dame, der ringer og græder; det gør ondt, min baby taber sig, sundhedsplejersken siger, at jeg bare skal gå over på flaske, men jeg vil egentlig gerne amme, kan du hjælpe mig, fortæller Sara, som sidder klar til at hjælpe – selv når kunderne ringer sent om aftenen.

For Sara handler det om at møde sine kunders behov uden fordomme.

– Det er det der med hele tiden at møde folk, hvor de er. Selvfølgelig skal man også udfordre dem og selvfølgelig skal man informere, men uden at dømme. Det tror jeg, er min force og derfor, at folk bliver vildt taknemmelige, forklarer Sara.

På klinikken i Frederiksberg tilbyder hun både kurser i amning og fødselsforberedelse og for nyligt er hun begyndt at tilbyde online kurser, hvor kursisterne kan se med via livestreamning, og det har vist sig at være en kæmpe succes.

Sara tilbyder både kurser i fødselsforberedelse ogi amning.

Sara tilbyder både kurser i fødselsforberedelse og i amning.

Tid til at lytte

Sara tilbyder både konsultationer på klinikken i Frederiksberg og i Hårlev, og så tager hun på rigtig mange hjemmebesøg på hele Sjælland og Lolland Falster. Her møder hun alle typer – fra de studerende i Nykøbing Falster til velhaverparret nord for København. Fælles for dem alle er, at de gerne vil ha’ en service udover det, det offentlige tilbyder.

– Der er en del af mine kunder, der har haft kontakt med systemet, hvor de ikke føler, at de er blevet løftet eller hørt. Det kan både være førstegangsfødende, og det kan også være andengangsfødende. Det kan være, de havde et rigtig dårligt forløb første gang, og så siger de; det skal vi i hvert fald ikke anden gang, fortæller Sara.

Hos Den Rigtige Jordemoder kan de få, hvad de ofte oplever, at der mangler i det offentlige sundhedsvæsen; tid – ikke mindst til at lytte til deres behov.

– Jeg tror egentlig, at det er derfor jeg har stor succes; at jeg tør gå ind i helt fremmede mennesker og sige; hvad er det der sker? Hvad er du tænker? Og ikke at være bange for svaret.

Når Sara hjælper en nybagt mor med ammeudfordringer eller en psykisk sårbar mor med at komme ud af mørket er taknemmeligheden overvældende og følelserne store.

– Jeg synes selv, jeg har verdens bedste job, siger Sara, som er glad for at kunne hjælpe mødrene videre.

konsultation-den-rigtige-jordemoder

Hos Den Rigtige Jordemoder er der god tid til at lytte og til kompetent og kærlig omsorg.

 

Frontløber

Med Den Rigtige Jordemoder har Sara været en af frontløberne i branchen for private jordemødre, som de seneste år er eksploderet, og hun har været med til at bane vejen for at flere overhovedet overvejer en privat jordemoder som en mulighed. Som en af frontløberne har hun også måttet stå på mål for kritik fra sine kollegaer i det offentlige sundhedsvæsen, som mener, at hun er med til at skabe usikkerhed blandt de vordende forældre, men den påstand er Sara ikke enig i:

– Vi har et problem nogle steder, som vi bliver nødt til at kigge på og sige højt, for det forsvinder ikke af, at vi ikke siger det højt, fortæller Sara, som ikke kan lade være med at dele de dårlige oplevelser fra det offentlige sygehusvæsen, som hun kender indefra og hører om fra nybagte og kommende forældre.

Hun håber på sigt, at hun kan være med til at påvirke det offentlige sundhedsvæsen i en retning, så der er højere faglighed og tid til den enkelte:

– Et eller andet sted kunne jeg godt tænke mig, at vi kunne få et sundhedssystem, så der ikke var brug for mig, fortæller Sara.

Alt tyder dog på, at mange gravide og ammende fortsat har brug for Saras kompetente og kærlige omsorg, og selv håber hun bare på, at hendes succes som iværksætter fortsætter:

– Jeg kan ikke forestille mig, at det kan blive bedre, slutter hun med et smil.

Du kan læse mere om Den Rigtige Jordemoder på http://denrigtigejordemoder.dk/ og følge virksomheden på https://www.facebook.com/Denrigtigejordemoder/