Danish Water Taxi er ikke en helt almindelig taxa. Det er eksklusive sejloplevelser, hvor du charter båden og bestemmer hvor turen går hen. Det er i princippet kun fantasien der sætter grænser. Espen Andersen startede Danish Water Taxi op for snart et år siden, og både ham selv og båden er blevet taget godt imod af de lokale borgere og besøgende. Så når du ser den gule båd ude et sted i Danmark, er det højst sandsynligt Espen, der er ude at sejle med nye gæster ombord.

Eventyret startede for Espen Andersen i Grønland, Ilulissat, for nogle år siden. Her var der et stort behov for at blive sejlet rundt, da der ikke rigtig er nogen veje imellem byerne deroppe. Så i 2013 stiftede han Ilulissat Water Taxi, og i dag er der syv både med samme koncept i forskellige byer.

”For det første er der ikke rigtig nogen veje imellem byerne i Grønland, så der er et behov for at blive sejlet rundt. Stort behov for både turister og samfundet. Folk er vant til at betale for det og ved hvad det koster, så på den måde gik det hurtigt. Jeg kunne leve af det, det første år jeg var deroppe. Det er også et relativt lille samfund, så man når også hurtigt bredt ud,” fortæller Espen Andersen.

Efter at have sejlet rundt i de grønlandske farvande gik turen tilbage til Danmark. Espen og hans familie flyttede til Stevns, hvor han begyndte at sondere terrænet. Her kunne han se, at der ikke var nogen andre, der gjorde noget lignende her omkring Stevns. Så efter at have kigget på muligheder i et par år, sprang han ud som selvstændig kaptajn i Stevns.

”Og Stevns er jo et dejligt sted, har vi fundet ud af, efter vi er flyttet hertil. Så er det et rigtig flot sted at sejle også uden sammenligning med andre steder i Danmark,” siger han.

Den er ikke som andre både
Alle ture bliver skræddersyet til dem, der er ombord. Bådgæsterne bestemmer selv tidspunkt og hvor turen skal gå hen, men Espen står altid klar til at give råd og vejlede gæsterne for at finde den tur, der passer bedst til de ønsker, de har. Der er hele tiden en dialog mellem kunderne og Espen, både før og under turen. Det handler om at få den bedste oplevelse ud af turen.

Da turene er skræddersyet efter dine ønsker, er prisen også en lidt anden end hvis du tog en rundfartstur inde i de københavnske kanaler. Priserne på de forskellige ture koster det samme, som hvis du valgte at køre i en taxa på land.

”Prisklassen for den her båd er ligesom når man kører i en taxa på land. Hvilket faktisk er billigt, når man tager det i forhold til de regler og ting omkring en båd, der skal holdes vedlige, er væsentlig dyrere at holde,” forklarer han.

Månedens iværksætter - Danish Water Taxi

Der er også mulighed for at holde et stop til at hoppe i vandet, hvis du har lyst til det.

Igennem det seneste år har Espen været ude på mange ture, og der er ikke to ture der er ens. Sidste år sejlede han ud med en del lokale borgere, der havde deres børn og børnebørn med ud på en tur, hvor de kunne se Stevns Klint, fortet og kirken udefra. Der er mange som ikke selv har båd, men som gerne vil vise deres nærmeste det område de bor i.

Båden ligger i Rødvig Havn til daglig og er synlig for folk. Vandtaxaen er nemlig gul, så du kan ikke undgå at se båden, når du er dernede. Espen står også gerne dernede og svarer på de mange spørgsmål, som folk måtte have.

De lokale nede i Rødvig og omegn synes, det er sjovt. Det er ligesom et rip-off af New York taxaen, som man kender, og det er noget folk forbinder med at blive transporteret eller en oplevelse. Når man ser den, så forstår man umiddelbart godt, at her sker der noget andet end andre både. Båden skiller sig ligesom ud. Det er enormt effektfuldt. Og så er det bare en glad farve. Folk bliver glade af gult. Det er også sjovere at sidde i en gul båd,” siger Espen.

Mere end en turistbåd
Danish Water Taxi er mere end en turistbåd, der sejler ud af Rødvig Havn og op langs Stevns Klint eller ned til Møns Klint. Den kan også bruges til erhvervssejlads. Espen har blandt andet serviceret et stort skib, der lå ude i bugten og havde brug for at få sejlet mandskab ind og ud af havnen samt forsyninger.

Månedens iværksætter - Danish Water Taxi

Danish Water Taxi leverer også forsyninger ud til de større skibe ude i bugten.

Han har sejlet med filmhold, der skulle filme Klinten eller andet ude på det store hav. Båden er også blevet brugt til affaldsindsamling, som Kommunen satte i gang, da der ikke var andre måder at komme derind og samle skrald op. Der er også mulighed for at få en mindeværdig polterabend ude på vandet.

Og du behøver ikke at skulle sejle ud af Rødvig Havn, hvis der er et andet sted du hellere vil sejle ud fra, så kan det sagtens lade sig gøre.

”Båden er jo meget fleksibel, for jeg kan både sejle den rundt, men jeg har også en trailer, så jeg også kan køre den rundt. Så på den måde kan jeg også i princippet kører rundt i hele Danmark,” forklarer Espen.

Når der skal sejles VM i Kapsejlads i Aarhus til august, er Danish Water Taxi også til stede. Espen skal nemlig sejle nogle grupper ud, hvor man har et bedre udsyn til sejladsen og bedre kan følge med i konkurrencen.

At udleve iværksætterdrømmen
Danish Water Taxi er et koncept, der udvikler sig hele tiden og får flere ben at gå på. Espen kan slet ikke lade være med at udvikle sin virksomhed og komme med nye ideer til, hvad båden også kan bruges til. Han har for eksempel for en måned siden lavet et helt sub-brand til Water Taxi med egen hjemmeside, der hedder smukaskespredning.dk. Her kan man læse mere om konceptet, finde den nødvendige information og se et par eksempler på, hvordan det kunne arrangeres.

Det kan sagtens være, at du i fremtiden vil se flere hjemmesider med sub-brands, hvor man stadig er ude at sejle med Espen og hans båd. Han siger selv, at finder han nogle emner, der er værd at satse på, gør han det. Det kunne f.eks. være polterabend, der får sin egen hjemmeside.

”Jeg har været iværksætter i så mange år nu, at jeg slet ikke kan lade være med at udvikle og finde på ting. Først starter jeg noget, der er fedt, og så kan jeg slet ikke lade være med at udvikle videre på det og dreje det hen ad nogle andre retninger,” siger Espen.

Ligesom alle andre nye virksomheder skal det lige i gang. Det kan godt tage nogle år at lave en opstart, og det er han helt klar på! Håbet er at kunne leve af det på fuld tid og se virksomheden vokse med flere ansatte og både, ligesom det skete på Grønland.

”Danmark er også et større marked end på Grønland, så hvis man får åbnet det rigtigt op, er der måske endnu større mulighed for at leve af det på den lange bane.”

Sidste år fik han lavede nogle brochurer, som blev spredt meget rundt i forskellige byer og turistområder. Det kommer også til at ske i år. Derudover har han oprettet virksomhedsprofil på de sociale medier, såsom Facebook og Instagram, så det er lettere at nå ud til flere mennesker i Danmark.

”I min startkampagne sidste år, prøvede jeg også at slå lidt på vikingerne – ”The Vikings are back!”. Altså det der med, at vi lige må finde tilbage til vores rødder og komme ud at sejle igen. Der gemmer sig nogle fantastiske og enormt fede oplevelser ude på havet. Når først man har folk med ude, så er de helt tændte,” forklarer han.

Få en oplevelse udover det sædvanlige
Har du lyst til at få en oplevelse udover det sædvanlige sammen med din familie eller dine venner, så tag forbi Rødvig Havn. Her kan du finde Espen og Danish Water Taxi, som står klar til at jer med ud på en sejltur i det dejlige sommervejr.

Nogle gange sælger han også pladser på udvalgte afgange. Så hvis du ikke har nogen at sejle med eller ikke kan finde fem andre at sejle med, er det her en god mulighed.

Du kan også læse mere om virksomheden og konceptet inde på hjemmesiden www.danishwater.taxi eller følg med på de sociale medier.