Mogens Toftegaard Olsen åbnede dørene til Karise Kleinsmedie for første gang i april 2000. I dag, 15 år senere, er virksomheden vokset til ni medarbejdere, og medejer Michael Leander er klar til at fortsætte den fleksible og alsidige virksomhed i Hårlev.

Selvom navnet er Karise Kleinsmedie, er det på Håndværkervej 7 i Hårlev, virksomheden har haft adresse siden starten af 2014. I de nye lokaler er der god plads til, at de ni medarbejdere svejser rustfrit stål, bygningsstål og plastic.

Karise Kleinsmedie er især stærke inden for industriservice. De har samarbejdsaftaler med en række større industrivirksomheder på Sjælland, som de vedligeholder og står klar til at servicere, så snart virksomheden oplever et nedbrud i produktionen. Da det ofte er i weekenden, maskindelene bedst kan undværes fra produktionen, foregår reparationen ofte der.

– Vi er en enormt fleksibel virksomhed. Når vi får et opkald om et nedbrud, tager vi typisk ud til virksomheden samme dag, demonterer delen, tager den hjem på værkstedet og tager ud og monterer den igen inden for en overskuelig tid. Det går rimeligt stærkt, så de kan komme i gang med produktionen så hurtigt som muligt, fortæller Michael Leander.

Nye muligheder i Hårlev

De nye store lokaler i Hårlev har givet bedre plads til at kunne bygge ting om i værkstedet. Samtidig åbner det op for nogle helt nye udviklingsmuligheder:

– Vi har fået meget mere plads til nogle andre maskiner bl.a. glasblæsning og sandblæsning.

Hvis vi kan få noget produktion, vil vi også meget gerne det. Ikke egenproduktion, men som underleverandør til andre. Vi har jo nogle ganske fine faciliteter, og det kunne være fint at bruge den kapacitet til ny produktion, fortæller Mogens Toftegaard Olsen.

Udover industrien samarbejder Karise Kleinsmedie også med flere spildevandsanlæg, hvor de varetager den løbende service og vedligeholdelse – både syd for Stevns og nord for København – og det er et område, de gerne vil satse mere på fremadrettet fortæller Michael.

I januar blev Karise kleinsmedie certificeret efter EN 1090, hvilket indebærer at det vil være muligt at kunne fremstille stålkonstruktioner inden for byggeindustrien.

Vi har kun den arbejdskraft, vi selv skaber 

Hos Karise Kleinsmedie er der i øjeblikket tre lærlinge ansat. Hvis det var muligt, havde de gerne flere lærlinge i virksomheden. Mogens og Michael ser det som en del af Karise Kleinsmedies ansvar at sørge for, at der i fremtiden vil være kleinsmede, der kan deres kram – og forhåbentlig også nok af dem.

– Vi har et godt samarbejde med erhvervsskolerne for at finde frem til de lærlinge, der kan noget og vil noget inden for deres fag. Når du tager en lærling ind, er det for en fireårig periode, så det gælder om at finde den rigtige til din virksomhed. På grund af tidsperioden kan det godt være, at nogle virksomheder bliver afskrækket fra at tage en lærling ind, fortæller Mogens.

Mogens mener selv, at der ikke er nok fokus på de faglærte uddannelser, og han ser manglen på kvalificeret arbejdskraft som en udfordring, der skal bekæmpes.

– Der er meget fokus på, at de unge skal tage en længere videregående uddannelse i dag, men det er ikke det rigtige valg for alle. Hvis ikke vi passer på, kommer vi til at mangle håndværkere i fremtiden. Vi skal blive bedre til at tiltrække de unge til håndværksfagene, mener Mogens.

Uganda – det afrikanske eventyr

De to ejere af Karise Kleinsmedie, Mogens og Michael, har kendt hinanden siden Michael var 7 år gammel, hvor Mogens underviste ham i gymnastik. Siden blev Michael udlært smed og læste til maskinteknikker, og for ti år siden ansatte Mogens ham i Karise Kleinsmedie.

Et halvt år efter, at Michael blev ansat, rejste han i 2006 til Uganda for at være leder for et projekt, hvor Karise Kleinsmedie i samarbejde med Danida var med til at uddanne omkring 40 svejsere og åbne en smedje. Projektet, der løb over tre år, forløb rigtig godt, men pga. politisk ustabilitet i landet valgte Karise Kleinsmedie at sælge smedjen og fortsatte i stedet med at uddanne smede i Uganda i samarbejde med Selandia-CEU. De lukkede først ned for deres arbejde i efteråret 2014.

Michael kom hjem fra Uganda-projektet i 2010 og ville gerne blive i virksomheden, men han havde brug for mere ansvar og flere udfordringer i sin hverdag. Heldigvis manglede Mogens en til at overtage noget af ansvaret for virksomheden. Sammen fandt de ud af, at de med hjælp fra Væksthus Sjælland ville lave et glidende generationsskifte over de næste 3-4 år.

Mogens synes, at en af de vigtigste ting under et generationsskifte er at give plads til den nye generation og hjælpe dem på vej.

– Hvis den unge part får plads, så er det helt klart at foretrække. Jeg ved trods alt, hvad der er sket hertil, og det kan være en god hjælp eller styrke for Michael til at komme i gang. Han skal have lov til at udfolde sig, for ellers ville fire år blive lang tid at have mig med på sidelinjen – så det synes jeg, han har fået lov til. Problemet med de her generationsskifte er ofte, at de unge ikke får plads til at sætte sit præg på det. Det er jo det, der er sjovt ved at være iværksætter, mener Mogens.

Det glidende generationsskifte er nu ved at være gennemført og efter 10 år i virksomheden står Michael klar til at føre Karise Kleinsmedie videre på egen hånd.

Du kan læse mere om Karise Kleinsmedie på http://karisekleinsmedie.dk/