Har du overvejet, hvor meget, det mad du spiser, betyder for dig og din krop – både fysisk og psykisk? Karen Nørby er ernæringsterapeut og ved alt om, hvilken indflydelse kosten har på kroppens biokemi.

For enden af en smal grusvej ved Klippinge ligger der en gård omkranset af marker. Her bor ernæringsterapeuten Karen Nørby sammen med sin mand, der driver en økologisk gårdbutik, og sine to børn.

Her har Karen igennem de sidste 10 år drevet en virksomhed, hvor hun tilbyder kostvejledning. Karens arbejdsopgaver spænder bredt fra almindelig kostvejledning til at vejlede folk med adfærdsforstyrrelser, efteruddanne kommunens plejefamilier og holde foredrag.

Hun har to meget forskellige typer klienter, hvor den ene gruppe kommer for at få vejledning om adfærdsforstyrrelser, mens den anden gruppe er mennesker, fra især Stevns Kommune, der henvender sig af helt andre grunde.

– De kommer, fordi de gerne vil tabe sig eller har fordøjelsesproblemer, allergi, eksem eller hovedpine. De har måske været til lægen flere gange, og de har fået at vide, at de er raske, men de kan bare mærke, at det er de ikke, fortæller Karen.

Det er et bredt felt hun arbejder indenfor, og derfor er det også vigtigt, at hun kan tale med alle, og formidle sin viden til helt almindelige mennesker.

– Jeg taler helt almindeligt menneskesprog. Jeg tænker også meget over, hvem det er, jeg skal holde fordrage for, og hvad skal de have ud af det, fortæller hun.

Ikke bare hokuspokus

Efter en årrække som sælger og salgschef i et tøjfirma besluttede Karen Nørby at skifte kurs. Hun var træt af de lange arbejdsdage i København og den lange rejsetid. Ideen til at blive selvstændig var dog ikke noget, der kom fra fremmede, da begge hendes forældre og søskende er selvstændige.

– Det er nok sådan, at vi altid har set den der frihed, og vi manglede aldrig noget. Vi oplevede, at vores forældre var der, når vi kom hjem – ja det var et helt andet liv end for børn, der har forældre, der afleverer og henter en.

Ideen til at blive ernæringsterapeut opstod, dels fordi hun havde lyst til at læse igen, og dels fordi Karens far interesserede sig for den alternative verden.

– Han havde bøger stående om bl.a. kinesiologi og alternativ behandling til hovedpine og rygsmerter, fortæller Karen: Men så faldt jeg over den her uddannelse til ernæringsterapeut.

Uddannelsen til ernæringsterapeut er en 3 årig uddannelse, der handler om biokemien i kroppen. Det er læren om, hvordan cellerne og fordøjelsen fungerer, hvordan vi danner signalstoffer i kroppen og så selvfølgelig om alt det, der kan gå galt i kroppen, altså forskellige sygdomme, og hvordan kosten og kosttilskud kan gøre en forskel.

– Jeg har f.eks. også en familie, der kommer med et barn med tør og kløende eksem. De fortæller, at de har boet i Afrika, og dernede sagde lægen, at de skulle fjerne alle farvestoffer og give barnet flere fedtstoffer, fortæller Karen, der fortsætter: Det er jo ikke spor mystisk, og der bliver forsket rigtig meget i det. Det er jo ikke bare noget hokuspokus, forklarer Karen: Jeg tror, der er mere tradition for at bruge både kost og kosttilskud i behandlingen i andre lande end Danmark.

Den feedback Karen får fra sine klienter taler sit tydelige sprog om, hvordan kostændringerne har fået stor betydning for dem. På hendes hjemmeside kan man blandt andet læse om en mor til et barn med ADHD, der fortæller, at hendes søn pludselig kunne undvære sin medicin, fik appetitten igen, sov bedre om natten og blev mere nærværende efter en ændring af kostvanerne i hjemmet.

På trods af forskningen der viser, hvad kost og kosttilskud kan, så bliver det ikke brugt i særlig høj grad af læger. Derfor sætter Karen i et af sine foredrag fokus på, hvad man selv kan gøre, når man er syg.

– Hvis man fejler noget, der ikke er så slemt, så kan man jo overveje, om der er noget, man kan gøre selv, inden man begynder at tage medicinen, der ofte har forskellige bivirkninger.

Kost og adfærdsproblemer

Selvom Karen ikke selv har nogle børn med adfærdsproblemer eller ADHD, så kunne hun se en sammenhæng mellem kost og adfærd – bare ved at se på sin egne børn: Hvordan de blev påvirket af for mange fødselsdage med slik og lagkage, eller hvis de ikke fik nok mad om eftermiddagen. Derfor valgte hun på sit studie at specialisere sig i, hvordan kosten påvirker børn, eller nærmere: Kost i relation til børn med ADHD. Det blev til hendes første bog.

– Det passede mig jo meget godt. Jeg var lige blevet færdig med at læse og havde ikke noget arbejde. Så kunne jeg skrive den her bog. Og så havde jeg jo også skrevet en stor del af den i min hovedopgave.

Mens hun færdiggjorde sin bog, fik hun stablet en hjemmeside på benene, og så begyndte det for alvor at tage fart.

– Der var en årrække, hvor der var meget fokus på kost i børnehaver og skoler, fortæller Karen, og det var netop institutioner som dem, der gerne ville have hende ud og holde foredrag.

– Det kørte sådan set selv, uden at jeg behøvede at markedsføre mig særlig meget, fortæller Karen.

Karen har dog i tidens løb alligevel deltaget i markedsføringskurser, hvor hun har lært vigtigheden i at være målrettet, og sørge for at ens planer for fremtiden også bliver ført ud i livet.

– Jeg er også meget struktureret, så jeg har en plan for hver måned. Hvis jeg har planer om noget, så rykker det jo ingen steder, hvis jeg bare sidder og fordyber mig i mails. Så jeg har ligesom min plan. Jeg laver også en halvårsplan og en årsplan. Som regel får jeg det lavet, og man kan se at det hele flytter sig.

Fremtiden ligger online

For Karen Nørby ligger fremtiden i, at få flere online tilbud til sine kunder.

– Jeg har jo fået opbygget en ret god hjemmeside, så jeg oplever at de fleste finder mig der, når de søger på nettet. Og så går det meget fra mund til mund, også i kommunerne, forklarer Karen.

Hun har allerede en webshop på sin hjemmeside, og har skrevet sin første e-bog. Derudover har hun netop indledt et samarbejde med manden bag hjemmesiden Alt Om ADHD, der laver onlinekurser.

– I går var jeg så i Århus og optage Kost og ADHD. Det er et kursus til professionelle, altså pædagoger og lærere der arbejder med børnene. Vi skal også optage et modul til forældrene. Det bliver mit første online kursus – det bliver så via hans hjemmeside, fordi det er ham, der har programmet til at lave det.

Selvom hun ikke ser sig selv som direkte IT-forskrækket, så har hun brug for hjælp til at lære nye programmer og systemer at kende – men det ser hun som en investering i fremtiden.

– Om 5 år tænker jeg, at meget af det jeg kan, ligger online. Mine foredrag ligger online. Så behøver jeg ikke altid at være fysisk tilstede. Det er også mit næste step, at jeg selv får systemet, der kan håndtere de online ting. Jeg tror helt klart på det!

Du kan læse meget mere om Karen Nørby på hendes hjemmeside www.karennorby.dk.