Det handler om miljøvenlige løsninger, gode kunderelationer og godt håndværk, når tømrermester Patrick Nielsen på 27 år kører ud til sine kunder i Kernebyg ApS.

Der er rigtig mange håndværkere på Stevns, men det var ikke noget, der slog Patrick ud, da han i december startede sin egen tømrervirksomhed op.

– I dag er det ikke nok at slå sig op på at være dygtig til sit arbejde, for der er så mange håndværkere, at der heldigvis ikke er plads til de dårlige, fortæller han. Så det handler om at finde sin niche, hvor man skiller sig ud fra de andre og bliver interessant. Patricks niche handler i høj grad om at tilbyde miljørigtige og vedligeholdelsesfri produkter – et felt, der er i stor udvikling og endnu ikke så udbredt.

Iværksætterkursus som springbræt

Patrick kan rigtig godt lide at bruge sine hænder og derfor valgte han tømrerfaget, som han mener, er det mest differentierede håndværksfag. Han har da også fået lov at lave en del forskellige ting på sine tidligere arbejdspladser med eksempelvis at montere køkkener for Invita og lave kontorlokaler for Pandora. De sidste tre år har han drevet en tømrerafdeling i Stevns El-service.

– Her lavede jeg mange af de samme ting, som hvis man var selvstændig – så hvorfor ikke gøre det i sit eget CVR-nummer, siger Patrick, der fortæller, at han som selvstændig så større mulighed for at realisere sine drømme om at lave flere ting i miljøvenlige produkter.

Patrick legede altså lidt med tanken om at starte sit eget firma og derfor deltog han i november måned i et iværksætterkursus afholdt af Stevns Erhvervsråd. Her blev han introduceret til de aspekter af at drive virksomhed, som han ikke selv havde erfaring med.

– Der er mange fordomme om, hvordan man driver virksomhed, og hvad det egentlig indebærer. Jeg blev overrasket over, at det ikke var så kompliceret at holde regnskaber, som jeg havde gået og frygtet, fortæller Patrick, der ikke havde taget den endelige beslutning om at blive selvstændig, da han meldte sig til kurset.

– Cirka halvvejs inde i kurset tog jeg beslutningen, og på den næstsidste dag i kurset havde jeg lagt budgetter, fortæller Patrick, der samtidig forklarer, at en af de største udfordringer ved at blive selvstændig var at tage beslutningen om rent faktisk at gøre det.

Patrick nyder også godt af at have et godt bagland, som han kan spørge til råds. Eksempelvis er hans bror ejer af Stevns El-service, der er en noget større virksomhed end Kernebyg.

– Alt det, jeg går igennem nu, det kender han jo alt til, siger Patrick, der understreger, at det bestemt er en stor fordel at have nogle, man kan spørge til råds, så man ikke går og gør de små udfordringer, man møder i dagligdagen, til noget kæmpestort.

Moderne og innovativ tømrer

– Den bedste måde at få kunder må være at gøre et godt stykke arbejde, så spreder ordet jo sig selv, mener Patrick, der tror på at en god dialog med kunden, er en forudsætning for at kunne levere et godt stykke arbejde.

– Jeg bryder mig egentlig ikke om at sige kunden, så bliver de bare en ud af mange – det er vigtigt at være på fornavn med dem og have noget personligt med dem, fortæller han, og fortsætter: Mange får ikke helt den løsning, de ønsker. De føler sig som et nummer i rækken af arbejde, der bare skal udføres.

Patrick vil gerne i dialog med folk og samtidig vejlede dem, så de får lige netop den løsning, der er den rigtige for dem. Der findes i dag mange miljøvenlige alternativer, som både er pæne og vedligeholdelsesfrie, og dem vil han gerne fortælle sine kunder om.

– Er man træt af at male sine vinduer, hvorfor så ikke vælge nogle i plast. Ydermere er de bedre isoleret, forklarer han, der selv er helt vild med mange af de nye materialetyper, man i dag kan benytte sig af, og som giver minimal vedligeholdelse.

– Jeg er ikke bleg for at bruge andre produkter end træ. Jeg er jo også relativt ung, så jeg bliver ikke skræmt af at bruge nutidens materialer, så længe jeg kan se en fordel i det, fortsætter han, og det kan han bestemt i mange af de nye alternativer.

Mange af de miljørigtige produkter Patrick tilbyder, har han allerede selv testet på sit eget hus, som han selv har renoveret fra bunden. Det betyder også at Patrick har prøvet kræfter med mange forskellige typer håndværk og ikke kun tømrerarbejdet, hvilket gør ham til en alsidig håndværker.

– Det er interessant at vide, hvordan hele processen i et byggeri er, og så er det godt at vide, hvordan andre håndværkere arbejder. Det gør det også nemmere for mig at tilpasse mit arbejde til de andre håndværkere, fortæller han.

Patrick skiller sig også ud ved at tilbyde at være projektstyrer, hvor han har overblikket over det, som kunden skal have lavet og så skaffer han de forskellige håndværkere, der skal bruges til at løse opgaven.

– Projektstyring kræver, at man kan være der for kunden. Så behøver de kun have fat i en person. Kunden har jo ikke altid øje for, hvad der er godt håndværk, så det giver en kvalificeret kvalitetskontrol at have mig ind over. Det er så også mig, der står med hovedet på bloggen over for det arbejde, der bliver lavet, forklarer Patrick, der allerede nu har fået et par henvendelser på projektstyring, blandt andet i forbindelse med en gennemrenovering af et badeværelse.

Køb et gavekort

Som et helt nyt og innovativt tiltag lancerer Patrick nu også muligheden for at købe gavekort til håndværkerarbejde. Gavekortet er lavet i det fineste lyse krydsfiner med indgraveringer. Med et gavekort i hånden kan man indløse en times arbejde hos Kernebyg. For at gøre gaven mere personlig kan man på forhånd aftale, hvad kortet skal bruges til, så man køber et færdigt stykke arbejde. Samtidig kan man også få indgraveret sin egen personlige hilsen på kortet.

– Jeg kan jo lidt af hvert. Hvis kunden vil have renset tagrender, så har jeg jo altid en stige med, så det kan jeg sagtens klare. Der er ikke noget, man skal være for fin eller for stor til. Jeg tror ikke, der findes et hus, hvor jeg ikke ville kunne finde på noget at lave i en time; service og almindelig vedligeholdelse, det kunne være at smøre hængsler på vinduer, og alt det man ikke lige selv får gjort.

Patrick håber på, at det nye tiltag med gavekortene kan være med til at skabe opmærksomhed på hans firma. De skal desuden lanceres sammen med hans Facebook-side, hvor det også vil blive muligt at vinde gavekort.

Det er helt sikker ikke det sidste, vi har hørt til Kernebyg, for Patrick har stadig flere ideer på beddingen.

– Jeg bryder mig ikke om at begrænse mig, så når man bare sine mål for hurtigt, og så stopper man med at være innovativ, fortæller han.

Du kan læse meget mere om Kernebyg ApS på www.kernebyg.dk.