Stevns Erhvervsråd frygter, at de langsigtede økonomiske konsekvenser af Covid-19 pandemien vil ramme Stevns’ erhvervsliv hårdt. Flere store entreprenørvirksomheder melder om afmatning allerede i første kvartal af 2021. På den baggrund opfordrer erhvervschef Thomas Christensen nu til, at du med det samme går i gang med at ruste din virksomhed til dårligere tider. Selvom du ikke mærker krisen nu, kan den også ramme din virksomhed:

Kære ejerleder

Jeg vil gerne rette din opmærksomhed mod, at Covid-19 langt fra er ovre – og slet ikke er ovre, når du driver egen virksomhed. Du mærker måske ikke det store nu, men i Erhvervsrådet frygter og forudser vi, at det kan blive meget værre end det er og har været. Det er båden en trussel og en mulighed for dig.

I sidste krise – finanskrisen – ved vi, at ca. en tredjedel af virksomhederne vækstede igennem krisen, en tredjedel oplevede status quo og en tredjedel havde tilbagegang eller gik konkurs. Hvilken virksomhed vil du være?

Din virksomhed kan også blive ramt

Du mærker det måske ikke nu, og du behøver ikke at blive ramt direkte selv:
– Hvis dine kunder bliver ramt, så bliver du ramt.
– Hvis dine konkurrenter eller deres kunder bliver ramt, så bliver du ramt.
– Hvis forbruget generelt bliver ramt, så bliver du ramt eller dine kunder ramt, og så bliver du ramt.

Derfor skal du nu holde ekstra godt øje med dit marked og dine kunders marked, så du kan reagere på både mulighederne og i forhold til truslerne.

Nogle eksempler; de helt store entreprenørvirksomheder melder om færre projekter i 2021. Det kommer til at betyde, at de kaster sig over nogle mindre projekter end de plejer, og de kommer til at dumpe priserne, fordi de skal holde gang i alle deres folk til bedre tider. Vi så det under finanskrisen. Det giver et pres ned igennem hele hierarkiet af bygge- og anlægsvirksomheder, og måske påvirker det dig. Eller, forbruget generelt falder pga. stigende jobusikkerhed og flere ledige, og du er i markedet for luksusprodukter, eller du leverer emballage, mærkning eller service til dem, der er. Det er ligesom dominobrikker, der vælter. Det er vanskeligt at sige, om din brik vælter, men det er dumt, hvis du ikke forbereder dig på, at det kan ske. Det er også dumt, hvis ikke du er klar til at fylde de huller, der vil opstå i markedet.

Afmatning på vej

Vi hører fra de store entreprenørvirksomheder, at der er afmatning allerede i 1. halvår 2021. Vi ved, at eksporten lider. Vi ved, at der er tendenser til mere og mere forsigtighed i forbruget generelt. Vi ved, at ikke alle virksomheder har likviditet til at klare den udskudte moms og skat på nuværende tidspunkt. Vi ved, at flere brancher lider rigtigt hårdt, som f.eks. rejsebranchen, konferencesteder, festarrangører, store hoteller, minkindustrien, caféer & barer, catering og en del af detailhandlen, og at store forbrugsprodukter som f.eks. bilsalget halter bagefter. Vi ved, at mange sidder i opsagte stillinger f.eks. piloter, og at mange allerede har mistet deres job især i de særligt udsatte brancher og hos deres leverandører. Vi ved også, at der er pumpet mange penge i hjælpepakker, og at der må komme en samfundsregning, der skal betales.

Stå fast i stormen

Stormen kommer, og du skal først og fremmest have et stabilt hus – en robust virksomhed – og gerne et godt læhegn – så kan du med det udgangspunkt måske bygge en vindmølle.

Du står stærkere, hvis du:
–  har et detaljeret overblik over din økonomi og din likviditet.
– er i tæt kontakt med dine økonomiske rådgivere som bogholder, revisor, advokat og bank.
– er opmærksom på dit forbrug. Konsolider gerne, hvor det er muligt.
– følger dine kunder og dine kunders kunder nøje og er i tæt kontakt med dem.
– fokuserer på salg.
– holder øje med de muligheder og behov, der opstår i dit og i relaterede markeder, så du kan drage fordel af dem.

Søg hjælp

Jeg vil opfordre dig til med det samme – eller senest når du mærker de første tegn på et pres på din økonomi – at tage fat på os i Stevns Erhvervsråd eller din revisor eller lignende.

Herudover er der hjælp at hente hos Erhvervshus Sjælland eller Early Warning

Vi står alle klar til at hjælpe og vejlede dig, hvis du bliver presset. Tag også fat i enten Stevns Erhvervsråd eller Erhvervshus Sjælland, hvis du ser nye muligheder, som du kan forfølge, eller hvis du vil have hjælpe til en vækststrategi i omskiftelige tider.

Thomas Christensen,
Erhvervschef, Stevns Erhvervsråd