Det er ikke kun fyret, som lyser ved fyrcenteret. To stevnske iværksættere fik en lys ide, overtog to separate virksomheder i vækst og slog den sammen til én. Nu har de udvidet og eksporterer til Tyskland, Frankrig, Norge og Grønland. Corona har gjort det godt for lysstøberiet Lisette Lys på hærvejen 30, lige ved Stevns Fyr.

Karina og Peter Madsen bor, arbejder og vækster i den nu trelængede gård på hærvejen 30, Tommestrup. 

Det startede i 2017 hvor Karina og Peter Madsen overtog Lisette Lys. I 2019 overtog de også lysstøberiet Pråsen Lys og i dag har de smeltet de to forskellige typer virksomheder sammen. Figurlys og bloklys fra Pråsen Lys var primært rettet mod engros salg, mens Lisette Lys var baseret på private kunder med salg af stagelys og hånddyppede lys; ved sammenlægningen, har de i dag hele paletten.

”Udvidelsen betyder klart at vi har fået flere privatkunder, qua at vi har et større udbud. Vi kan også bedre servicere folk, hvis folk f.eks. kommer med en specialstage, og da vi har det store udvalg, kan vi lave special-lys på specialmål.”

Forretningen er blevet større og er blevet mere kendt og de eksporterer mere og mere til Tyskland, Frankrig og Norge.

”Vi overtog en kundeportefølje, men vi har selv formået at komme ud over rampen og selv udvide vores kundekartotek blandt andet via messer,” fortæller Karina Madsen. Hun har store forventninger til tiden, som kommer.

”Jeg drømmer om, at vi kan eksportere noget mere, gerne til Tyskland, for tyskerne er pjattet med håndlavede danske varer. Så kan vi få flere tyske kunder, ville det være fantastisk.”

Det er praktisk at støberiet ligger samme sted som hjemmet. For ofte arbejder de 10 timer plus, når der skal støbes lys, for processen er langvarig. Det er især de største bloklys, på en halv meters penge i højden, der koster tid.

At drive forretning på Stevns er ikke altid let. Karina Madsen erkender, at de ligger lige i turistøjet med forretning og lysstøberi for foden af Stevns fyrcenter. Men de fleste ankommer til fyret ad trampestien og forlader fyret ad trampestien. 

Det er en problemstilling som Karina og Peter arbejder meget med. Der skal bruges alle kanaler og fysisk synlighed for at turisterne opdager, at de er der. Men ordet er ude nu, og flere og flere får øjnene op for Lisette Lys. 

En ting er sikkert. Lisette Lys er stevnsk nu:
”Vi vil være på Stevns og drive forretning fra Stevns. Det er jo vores arbejde og hjem.”