Stevnskirsebærtræer og idéer blomstrer på Engvang

Annelise Nielsen og Dan Christensen med et af de 250 stevnskirsebærtræer, som blev plantet på Engavng Frugtplantage for et år siden.

Et år efter at en crowdfundingkampagnen gjorde det muligt at plante 250 stevnskirsebærtræer på Engvang Frugtplantage, står træerne i fuldt flor. I efteråret skal Dan Christensen og Annelise Nielsen eksperimentere i køkkenet med de første bær, som godt må blive til noget ”nyt og spændende”. 

For et år siden kunne Dan Christensen og Annelise Nielsen sætte 250 stevnskirsebærtræer i jorden på Engvang Frugtplantage, takket være en crowdfundingkampagne, hvor mange små bidragsydere til sammen støttede projektet med 62.000 kroner.

Et år efter kan besøgende på Engvang nyde synet af de blomstrende stevnskirsebærtræer, som har overlevet en tørkeramt sommer og en sen omgang nattefrost i foråret:

– De havde en tør sommer at komme i gang på sidste år, og havde vi ikke lagt nogle dryplslanger ud til at kunne vande dem, var de nok gået ud, fortæller Dan.

– Ellers har de jo haft det godt, men der har været lidt sen frost nu, som har taget lidt af blomsterne, tilføjer Annelise.

Selvom træerne endnu ikke syner af meget, håber Annelise og Dan på at kunne håndplukke de første kirsebær sidst på sommeren. Bærrene bliver i første omgang brugt til at eksperimentere i køkkenet, så Dan og Annelise kan finde frem til de helt rigtige produkter.

– Vi er åbne for det hele, men der vil nok være mange som spørger, om vi ikke sylter nogle af vores kirsebær selv, når vi nu laver en masse andre syltevarer, så det skal vi selvfølgelig eksperimentere lidt med, men noget nyt og spændende kunne også være lidt sjovt f.eks. en is, fortæller Annelise.

En tørkeramt sommer og sen nattefrost har ikke været nok til at gøre kål på de mange stevnskirsebærstræer, som lige nu blomstrer på Engvang Frugtplantage.
En tørkeramt sommer og sen nattefrost har ikke været nok til at gøre kål på de mange stevnskirsebærstræer, som lige nu blomstrer på Engvang Frugtplantage.

Stor interesse for at udbrede Stevnskirsebærrene

De første, som kan forvente at smage Engvangs nye produkter, bliver de mange bidragydere til crowdfunding-kampagnen, som til gengæld for deres støtte kan se frem til en række delikate belønninger. De må dog væbne sig med tålmodighed lidt endnu, for Dan og Annelise forventer først, at der er nok af de små mørke stevnskirsebær til at have en tilstrækkelig stor produktion i 2020.

Crowdfunding-kampagnen opstod i et samarbejde med Stevns Erhvervsråds daværende turismekonsulent, Thor Nielsen, i et projekt som skulle være med til at sætte Stevns på landkortet for sine lokale fødevarer.

Oven på kampagnen har Dan og Annelise oplevet en stor interesse for igen at være med til at udbrede den gamle, lokale kirsebærsort, som engang stod som et blomstrende vartegn over hele kommunen.

– Udover en masse henvendelser fra private, så har Rotary også valgt at købe 40 træer af os til deres medlemmer, som har plantet dem rundt omkring på hele Stevns. Og folk spørger stadig til, hvordan det går med stevnskirsebærtræerne, eller tager en gren med eller en ting, de har lavet, så vi er rigtig glade for den interesse, træerne har skabt, fortæller Dan.