Stevns har fået et nyt andelsbryggeri godt hjulpet på vej af Stevns Erhvervsråds virksomheds- og iværksætterkonsulent, Jesper Yde Knudsen, som sprang til for at hjælpe andelshaverne videre fra den gode idé til den praktiske realisering.

Idéen til det Stevns Andelsbryggeri, som netop har holdt reception, begyndte sin gæring en kold januardag, hvor en flok lokale restauratører havde sat hinanden stævne for at diskutere muligheden for at starte et lokalt andelsbryggeri.

– Stevns kan så mange ting, så det ville være frygteligt, hvis der ikke var en Stevnsøl. Tanken var, at hvis alle os, der bruger øllen, gik sammen om det, havde vi lige pludselig et grundlag for at afsætte øllet, uden at vi skulle ud og være ny sælger på ølmarkedet, fortæller Jens Hansen fra Livsnyder og Bonderøv, som er en af initiativtagerne til bryggeriet.

Vejen fra den gode idé til den praktiske realisering, kan være lang og kroget. Derfor valgte restauratørerne at trække på Stevns Erhvervsråds iværksætterkonsulent, Jesper Yde Knudsen, som kom hastende til mødet fra erhvervsrådets kontor på den anden side af gaden.

– Vi havde nogle spørgsmål med hensyn til det her med at starte et andelsbryggeri op, og så var Jesper så frisk, at han kom over med det samme, og inden vi fik set os om, var han en fantastisk del af processen, fortæller Jens.

Hjælp til budget og forretningsplan

Tanken bag bryggeriet var at lave det som licensbryg. Det vil sige, at restauratørerne lavede en aftale med brygmesteren fra Bad Luck Brewing i Varpelev om at aftage en på forhånd aftalt mængde. Derfor var første skridt at finde ud af, hvor store mængder øl, bryggeriet kunne afsætte. Dernæst fulgte en diskussion af, hvilke øl som bryggeriet først skulle producere. Det blev til en frokostpilsner, en hvedeøl og en brownale, som netop er blevet lanceret.

– Jeg tillod mig at opfordre dem til at gå i retning af noget med en lavere alkoholprocent, så man bedre kan køre fra restauranten, når man har drukket sådan en, fortæller Jesper.

Ud fra de beregnede mængder og brygmesterens cirkapriser hjalp han med at lægge et budget som viste, at virksomheden kunne løbe rundt.

– Jesper var også med til at skrive selve forretningsplanen, og det er jo ofte dét, små virksomheder kæmper rigtig meget med, fortæller Jens.

Har hjulpet processen på vej

Ud fra budgetter og forretningsplan hjalp Jesper bryggeriet med at få oprettet en bankkonto, ligesom han hjalp virksomheden med at blive registreret som anpartsselskab med de seks andelshavere: Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, Rødvig Kro & Badehotel, Traktørstedet Højeruplund, Livsnyder og Bonderøv, DIXI.MEDIA og Bad Luck Brewing.

– Når der er seks anpartshavere, kan det være tidskrævende at registrere et selskab. Der er meget dokumentation, der skal sendes frem og tilbage, og det har jeg været tovholder på, forklarer Jesper.

Med seks andelshavere har det krævet grundige diskussioner og overvejelser for at komme eventuelle uoverensstemmelser i forkøbet. Her har Jesper budt ind med sparring bl.a. omkring organisering af virksomheden, økonomi og involvering af lokalbefolkningen.

– Jeg tror, vi kunne have snakket rigtig meget i flere år, inden det her kom op at stå, og Jesper har været med til at hjælpe processen rigtig meget på vej, fortæller andelshaver Karl Peter Andersen fra Traktørstedet Højeruplund.

Det skulle lykkes

Som iværksætterkonsulent er det Jespers fornemste opgave at hjælpe iværksættere godt fra start med deres virksomheder, og engagementet er højt, når han bliver han præsenteret for en god idé:

– Jeg synes, det er vigtigt for et område som Stevns at have et lokalt ølbrand, for det er noget, som man husker området for. Så bød muligheden sig, og jeg gjorde, hvad jeg kunne for at sikre, at det ville lykkes, forklarer Jesper.

I Stevns’ nye bryggeri er man glade for den store støtte fra Stevns Erhvervsråd:

– Jeg synes, det har været fedt med denne her opbakning, vi fik fra erhvervsrådet med det samme, og denne her følelse af, at man ikke bare blev overladt til sig selv, men at Jesper også selv tog teten. Så jeg kan bestemt anbefale andre iværksættere at kontakte erhvervsrådet, lyder det til slut fra Jens Hansen.


Mangler du også sparring?

Takket være støtte fra Stevns Kommune har alle erhvervsdrivende og iværksættere mulighed for at få gratis vejledning af Stevns Erhvervsråds erfarne virksomheds- og iværksætterkonsulenter.

Kontakt Virksomheds- og Iværksætterkonsulent Jesper Yde Knudsen tlf. 21 22 17 65 – jesper@stevnserhvervsraad.dk