Ved Stevns Erhvervsråds ordinære generalforsamling d. 13. marts blev Lars Warm fra Danske Idrætssvømmehaller valgt som ny formand for bestyrelsen. Med formandsskiftet har erhvervsrådet fået en formand med en spændende karriere bag sig, som gerne vil arbejde på at styrke de lokale erhvervsnetværk og gøre den digitale infrastruktur bedre.   

– Jeg har fulgt de muligheder, der er kommet, fortæller den nye formand for Stevns Erhvervsråd, Lars Warm.

En snak om hans arbejdsliv afslører hurtigt, at han ikke har fulgt den lige vej. Han er uddannet agronom, men nåede aldrig at bruge sin uddannelse inden for landbruget. Hans første job som markedsanalytiker ledte ham videre til den kemiske branche, hvor han arbejdede i en årrække. I 1993 startede han egen virksomhed inden for styring af kunderelationer (CRM). I dag er han dog havnet i en helt anden branche som ejer og direktør for den succesfulde virksomhed, Danske Idrætssvømmehaller (DISH).

Fra frivilligt arbejde til succes-virksomhed

Lars Warm har med egne ord en stor ”frivillighedstrang” – han vil gerne være med til præge samfundet omkring sig, og det er også baggrunden for hans engagement i Stevs Erhvervsråd.

– Jeg kan godt lide, når jeg ser resultater af det, jeg går og laver. Jeg kan godt lide at se, at mennesker kommer videre i verden, fordi man har beskæftiget sig lidt med dem, fortæller Lars Warm.

Det var netop hans store frivillige engagement, der i sin tid førte ham ind i svømmehalsverdenen som formand for Køge Svømmeklub, hvor hans søn var aktiv som elitesvømmer.

– Lige da jeg var startet, fik vi en meget ambitiøs træner, som brændende ønskede sig et 50 m bassin. Det, vidste jeg godt, ville koste en formue, så jeg begyndte at se på, om det kunne laves billigere og anderledes, forklarer Lars Warm, som endte med at bruge så meget tid på at undersøge markedet, at det blev hans nye levevej.

I DISH sælger Lars Warm bassiner af det italienske mærke Myrtha Pools, som i modsætning til traditionelle bassiner ikke skal graves ud, men kan placeres direkte i en eksisterende bygning. Virksomheden fik sit store gennembrud i 2013 ved EM i svømning, hvor de leverede bassiner til Jyske Bank Boksen. Siden er det gået stærkt for DISH, som de sidste fem år har stået for at levere 70% af alle nye bassiner i hele landet. Forklaringen på succesen skal dels findes i produktet, som er nemmere at stille op og langt billigere – både i installations- og vedligeholdelsesfasen. Dels skal forklaringen findes i virksomhedens opbygning:

– Vi er en meget lille virksomhed med 2-3 mennesker, som over de sidste 3-4 år har omsat omkring 90 millioner, og det gør man kun ved at være rigtig god til at samarbejde med andre virksomheder, forklarer Lars Warm.

Ud over ham selv består virksomheden af hans søn Christian Warm samt byggelederen Lars Langkjær. Alle andre kompetencer bliver købt ind i virksomheden, ligesom de samarbejder med leverandører fra hele Europa og USA.

Trækker på egne erfaringer som bestyrelsesformand

Som ny formand vil Lars Warm gerne trække på nogle af de erfaringer, han har gjort sig i sin egen virksomhed.

– I DISH er vi store omsætningsmæssigt, vi er store forretningsmæssigt, men vi er ikke mange mennesker, og det er en vision, jeg godt kunne tænke mig at overføre til Stevns, fordi Stevns netop er præget af meget små virksomheder, som ofte har et højt kvalitetspræg, forklarer Lars Warm.

Han ser gerne, at erhvervsrådet er med til at skabe små netværk f.eks. inden for håndværksbranchen, som styrker virksomhederne og gør dem i stand til at byde ind på større opgaver. Han er samtidig stor fortaler for den såkaldte accelerator-model, hvor en accelerator f.eks. en fælles hjemmeside eller en hoveddistributør hjælper med at øge salget hos de mindre producenter.

DISH har ikke nogen fysisk lokalitet. Når medarbejderne ikke er på farten, arbejder de hjemmefra og mailer og skyper sammen. Lars Warm ser gerne, at mange af dem, som pendler ud af Stevns hver dag, i højere grad får mulighed for at følge samme model og arbejde mere hjemmefra. Derfor er bedre digital infrastruktur blandt formandens mærkesager:

– Jeg tror, der er mange jobs, der kunne have glæde af, at man havde et ordentligt arbejdskontor med en ordentlig arbejdsforbindelse derhjemme, men det kræver nogle forbindelser, der er tiptop i orden. Der kunne vi godt have en ambition om, at vi bliver den landkommune, der får det bedste internet.

Som bestyrelsesformand for Stevns Erhvervsråd ser Lars Warm det som en vigtig opgave at få hele bestyrelsen til at arbejde sammen og byde ind:

– Jeg tror, vi som erhvervsråd kan få stor gavn af den bestyrelse, vi har i dag. Jeg ser det som bestyrelsens opgave at skabe rammerne for erhvervsrådet. For det er grundlæggende sekretariatet, som skal ud og yde service til medlemmerne, skaffe nye medlemmer, sikre sig, at man er en institution, man gerne vil betale et kontingent til, forklarer Lars Warm.

Sammen med den øvrige bestyrelse kommer han bl.a. til at have fokus på at skaffe tilstrækkeligt med finansiering til erhvervsrådet, så medarbejderne i sekretariatet får frigjort flere ressourcer til medlemmerne.

Forelsket i Stevns

Lars Warm beskriver halvt i sjov sig selv som en ’omvandrende rejsende’. Han har skiftet skole otte gange gennem sin opvækst og har boet flere steder i Danmark, på Færøerne, i Libyen og i Belgien. En trang til at få jord mellem hænderne førte ham og hustruen Bente til en landejendom på Juellingevej ved Karise. Her har de slået rødder i over 30 år.

På ejendommen nyder Lars det landlige liv med landbrug og skov, samtidig med at der er plads til at dyrke nogle af hans hobbyer, som bl.a. tæller et lille bilværksted. Lars, som også er helikopterpilot, er samtidig ved at bygge en helikopter sammen med sin søn.

– Jeg er meget forelsket i Stevns landskabsmæssigt, og jeg har det rigtig godt med Stevns med holdningerne og attituderne, fortæller Lars Warm.

Han mener netop, at Stevns er båret af nogle bundsolide værdier, såsom loyalitet, arbejdsomhed og pålidelighed, som giver Stevns et godt udgangspunkt som erhvervskommune:

– Jeg synes, der er nogle basiskvaliteter ved det samfund, vi har på Stevns. Parret med den energi, der meget ofte kommer, med de mange tilflyttere vi har, giver det nogle kvaliteter, som mange kan have glæde af – også når vi taler iværksætteri, lyder det afslutningsvis fra den nye formand.