For snart fem år siden valgte Natasja Borgquist Vilsfort at følge sin drøm om at blive selvstændig, og med en forkærlighed for bøger var det naturligt, da hun valgte at købe den charmerende boghandlerbutik, Staxen i Hårlev. I dag vil hun ikke undvære tilværelsen som selvstændig, og det skyldes især kundernes positive feedback, der er ”gået lige i hendes hjerte”.

Trods de mange bøger, som står stablet op til venstre, når man træder ind i butikken, og de farverige papirbind der lyser op i baggrunden, er det alligevel tydeligt, at Staxen i dag er mere end bare en boghandler. Butikken rummer nemlig et blandet sortiment af, hvad hjertet må begære til hjemmet.

Natasja, hendes mand og to små døtre var allerede bosat i Hårlev, inden hun overtog ejerskabet af Staxen, som har eksisteret siden 1929, og i dag går under navnet Staxenshop. Inden Natasja overtog butikken d. 15. juli 2013, var det balancen mellem børn og bøger, som fik Natasja til at overveje beslutningen om at slå sig ned som selvstændig en ekstra gang. I dag er Natasja glad for sin beslutning, og hun er da også sikker på, at det er fremtiden for hende.

– Det er faktisk kommet så vidt, selvom man jo nok skulle finde ud af det, at jeg ikke tror, at jeg bliver andet end selvstændig, forklarer Natasja med en masse glæde og et stort smil på læben.

DSC_0095sDSC_0090s

Selvom Natasja tidligere havde haft foden inden for flere brancher, så som sko- og tøjbutikker, diverse afdelinger i supermarkeder, var det til hendes store held, da muligheden for at overtage Staxen åbnede sig op. Andre brancher havde allerede været oppe at vende, og i dag erkender hun, at en boghandler var det helt rigtige valg for hende.

– Jeg har så fundet ud af efterfølgende, at det var vist meget godt med den her forretning, for jeg kan meget godt lide bøger, jeg kan meget godt lide kuglepenne, jeg kan meget godt lide spil. Så det har faktisk passet ret fint, forklarer Natasja.

Købmandskab og passion

Trods en passion for bøger, havde Natasja ikke den store erfaring inden for bogverdenens uendelige univers af bøger og genrer. Det viste sig at være den største udfordring som ny boghandler, som hun i dag har overvundet med sit videbegærlige hjerte.

– Jeg kæmpede i starten, men er heldigvis ekstremt videbegærlig, og har altid været det. Jeg vil gerne lære noget nyt hver dag, og det gør jeg da også stadigvæk, forklarer Natasja.

Sammen med en stor portion gåpåmod og passion, er det måske netop opskriften på, hvorfor Natasja turde at springe ud som selvstændig, og årsagen til, at hun har klaret den nye rolle som butiksejer så godt de sidste par år. Selv har hun også en lidt anden forklaring.

– Jeg tror egentlige ikke, at det handler så meget om at være uddannet, som det handler om købsmandsskab, og det synes jeg egentlig, at jeg havde ret godt styr på. Jeg er sikker på, at hvis man har den rette indstilling, og har købmandsskabet med sig, jamen så finder man ud af det. Passion er selvfølgelig også godt at have med; at man kan lide de varer, som man sælger, og det kan jeg, forklarer Natasja.

Som tidligere butikschef var den nye tilværelse som selvstændig ikke et helt fremmede territorium for Natasja.

– Jeg har det bedst med, når det er mig selv som bestemmer, forklarer hun efterfulgt af et grin, inden hun fortæller videre, Jeg har det bedst med at gøre tingene selv, og det er helt fra de små detaljer og til de store beslutninger.

Mere end en boghandler

I dag er Staxen kendetegnet som mere end en boghandler med sit brede sortiment og Natasjas gode og personlige kundeservice, som trækker kunderne ind. Det er nemlig ingen hemmelighed, at bogsalget hos boghandlerne generelt er under pres af bogsalg på nettet, i supermarkederne, e-bøger og lydbøger. Det er da også kun i december, hvor der er en smule salg i bøgerne, at Natasja føler, at hun kan kalde sig for en rigtig boghandler. Derfor har Natasja valgt at starte en webshop som et led i at gøre Staxen til mere end en boghandel.

– Jeg kan ikke negligere, at webshoppen er vejen frem, men jeg giver aldrig min fysiske butik op, det er mit hjerte, og kontakten over disken er bare særlig og speciel. Men jeg vil absolut udvikle mere på webshoppen, og efter to år synes jeg stadig, det er sjovt, når der tjekker en ordre ind kl. 18 om aftenen en søndag, hvor den fysiske butik er lukket, forklarer en meget begejstret Natasja.

DSC_0098s

For at få mere frie hænder til at vælge sit sortiment valgte Natasja efter et par år at forlade Index Retail, som står bag Bøger & papir-kæden.

– Da jeg gik ud af Index Retail, skulle der jo pludselig nogle andre beslutninger til, og det synes jeg er fedt. Jeg elsker selv at skulle ud at finde de her vare, og tage nogle sats. Men ja, så brænder jeg også fingrene nogle gange, men igen er kunderne jo fantastiske, og synes det er spændende, når jeg prøver et eller andet nyt, forklarer Natasja.

Det er Natasjas drøm, at Staxenshop bliver så unik og anderledes, at nye kunder valfarter langvejs fra for at besøge den personlige butik i Hårlev. Hendes lokale og trofaste kunder nyder da også godt af planen for Staxen. Natasja holder en gang imellem nogle kreative arrangementer, og hun er samtidig gået sammen med Hårlev Kro om en brætspilscafé, hvor hun har doneret brætspil.

Hårlev er blevet min by

Selvom Natasja allerede var bosat i Hårlev, inden Staxen kom ind i hendes liv, er der ingen tvivl om, at byen har fået en ny betydning for hende. Da hun i marts fik overrakt Årets Erhvervspris 2018 af Hårlev Borger- og Erhvervsforening, var det et stort skulderklap for hendes indsats, og det fik en helt speciel betydning for hende.

– Folk har simpelthen været så positive, og sikke en feedback, jeg har fået på den. Det er gået direkte ind i mit hjerte. Det var jeg glad ved, meget glad og meget stolt. Det er en stor anerkendelse og skulderklap, og ikke kun fra HBE. Rigtig mange har også været inde i butikken og sige det, og de folk jeg møder i byen, forklarer en meget stolt ejer af Staxen.

DSC_0100s

I butikken har Natasja dagligt 100-200 besøgende kunder, som i høj grad er gengangere, hvor alle kender hinanden, og over halvdelen af dem er hun da også på fornavn med. Det er netop det, som hun bedst kan lide ved at drive virksomhed i Hårlev.

– Jeg synes det er hyggeligt, jeg har jo stået i andre større byer, og det er et andet kundelag. Jeg kan bedre lide det her. Jeg kan bedre lide kommunikationen, jeg kan bedre lide snakken, og den lokale støtte. Det ånder jeg for. Hårlev er blevet til min by.

Læs mere om butikken på webshoppen www.Staxenshop.dk, og følg med på Facebook og Instagram.