Da Mette og Claus Høgenhaug overtog Rødvig Ferieby var de ganske uerfarne i at drive et overnatningssted. Ikke desto mindre er feriebyen i rivende udvikling, og de har netop afsluttet en større udvidelse.

Når du drejer ind på den lille grusvej, der fører hen til Rødvig Ferieby, er det første, der møder dig, en kroget træheks, som kigger frem fra buskadset. Der er da også noget nærmest magisk over feriebyen – jo længere ind du kører af grusvejen, jo længere ned falder skuldrene og pulsen bliver rolig. For herude mellem nåletræer, hybenbuske og fløjtende solsorte er der plads til ro og nærvær for den travle børnefamilie.

Mette og Claus Høgenhaug ejer og driver feriebyen, som de købte 1. januar 2010. Det stod ellers ikke skrevet i kortene, at det var den vej de skulle gå, for med en baggrund i bankverdenen og IT-sektoren, havde de ikke den store erfaring med at drive et overnatningssted for turister. De savnede dog begge en hverdag tættere på naturen, så da feriebyen blev sat til salg, slog de til og sprang ud som selvstændige erhvervsdrivende, og Mette sagde sit job op for at drive feriebyen på fuld tid.

– I starten var der mange nye ting, der skulle læres, og der gik lige et par år, før vi fik helt styr på alting og fik en rytme, fortæller Claus.

I takt med at parret fik rutinerne ind under huden, fik de også flere og flere idéer til, hvordan de kunne udvikle feriebyen til glæde for deres besøgende bl.a. holder de jævnligt grillaftener i samarbejde med Restaurant Harmonien, som er meget populære både blandt gæster og lokale beboere.

For at trække gæster til uden for højsæsonen satte Mette og Claus forskellige tiltag i gang, som skulle lokke gæsterne til i efterårsferien. Derfor er der hver dag aktiviteter for børn, og for to år siden indførte de ”oktoberfest” med helstegt pattegris, og det har været så populært, at de i år holder festen to gange.

– Da vi overtog feriebyen var der stort set ikke nogen gæster i efterårsferien, men sidste år var der faktisk stort set udsolgt. Men det er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden, man skal blive ved og ved og tro på, at det her er noget, der godt kan udvikle sig, fortæller Mette.

Populært blandt børnefamilierne

Feriebyen er især populær blandt børnefamilierne, og mange kommer igen år efter år. På lune sommeraftener render børnene rundt mellem feriebyens 26 træhytter og leger på den store naturlegeplads, mens forældrene kan slappe af udenfor med en kop kaffe eller en kold fadøl i feriebyens ”Café Heksekedlen”. Feriebyen er ikke større, end at forældrene trygt kan lade børnene gå på opdagelse på egen hånd.

– Vi har ikke larmende ting eller hoppeborge, men vi har ro og natur, og mange sætter pris på, at vi er et lille familiedrevet sted. Det synes de er trygt og hyggeligt, fortæller Claus.

Feriebyen er både populær blandt danske og udenlandske familier – særligt fra Tyskland og Holland, og i højsæsonen er ca. halvdelen af gæsterne fra udlandet.

Den store udvidelse

Udviklingen af feriebyen tog for alvor fart, da Mette og Claus i 2015 fik tildelt LAG-midler til en større ombygning af feriebyen, der bl.a. involverede en udvidelse af feriebyens store fælleshus med et ekstra lokale, et større køkken og solceller på taget. Fælleshuset er populært at leje til familiefester og bruges også til konferencer. Udvidelsen med et ekstra lokale har betydet, at der er bedre plads til at holde store arrangementer samtidig med, at feriebyens gæster nu kan spise morgenmadsbuffet i fælleshusets andet lokale – et populært tiltag blandt cykelturisterne.

Længere inde i feriebyen i en lille træhytte ligger den nye fiskerenseplads, som også er en del af LAG-projektet. Her kan lystfiskerne stå i tørvejr, mens de renser, tilbereder og spiser de fisk, de har fanget i løbet af dagen.

Lag-projektet har også budt på en udvidelse af feriebyens naturlegeplads, som er særdeles populær blandt feriebyens mindre gæster, som også tæller børn og unge på lejrskole. Legepladsen er også blevet populær blandt Rødvigs børn, og det er et populært udflugtsmål for de lokale institutioner.

– Man må meget gerne komme over og bruge legepladsen, selvom man ikke bor her. Vi har også minigolf og petanque, som man er meget velkommen til at bruge. Vi vil meget gerne være åbne for lokalsamfundet, fortæller Mette.

Udvidelsen stod helt klar i løbet af foråret, og nu mangler de blot at indvie de flotte nye faciliteter. Det sker til en reception den 14. september kl. 14-16, hvor alle er meget velkomne til at deltage.

Strategiweekend

Selvom Mette og Claus er kommet i mål med deres store ombygning, læner de sig ikke tilbage og siger; det var det. De har stadig hovedet fyldt med idéer til, hvordan feriebyen kan blive endnu mere attraktiv for deres besøgende, og de tager virksomhedens udvikling meget seriøst. Derfor deltog de i 2012 på Stevns Erhvervsråds udviklingsforløb, Raketvækst, hvor de arbejdede strategisk med feriebyens udvikling. De har taget måden at arbejde på til sig, og hvert år tager de på strategiweekend, hvor de samler inspiration fra andre spændende feriesteder.

– Her lægger vi en plan for det kommende år inden for strategi og drift – både en langsigtet og en kortsigtet. Det synes jeg, vi får rigtig meget ud af, og det er noget, vi er begyndt på efter Raketvækst, forklarer Claus.

I de kommende år håber parret på at kunne sætte forskellige tiltag i søen, som kan udvide sæsonen i feriebyen, så de får flere gæster uden for højsæsonen. Derfor vil de satse på andre målgrupper eksempelvis lystfiskerne i samarbejde med organisationen Fishing Zealand. En anden vigtig målgruppe er cykelturisterne, så derfor har Mette og Claus planer om at bygge et større hus, hvor cyklisterne kan få hver deres værelse, men hvor der er fælles opholdsrum og køkken.

Det bliver sjovere og sjovere

At være selvstændig med eget overnatningssted er ikke et 8-16 job, især ikke i højsæsonen, hvor Mette starter dagen med at bage morgenbrød til morgenbuffeten, inden hun står i receptionen fra 8-20. Alligevel fortryder parret ikke, at de købte feriebyen.

– Vi var jo ganske uerfarne, da vi overtog feriebyen, men med årene lærer man, hvordan man gebærder sig i branchen, og i takt med at vi får sat vores eget præg på tingene, jo sjovere bliver det også. I virkeligheden har vi jo realiseret mange af de drømme og mål, vi har haft, slutter Mette, mens hun ser tilbage på deres syv spændende år som selvstændige.

Du kan læse mere om Rødvig Ferieby på http://roedvigferieby.dk/ og følge Rødvig Ferieby på https://www.facebook.com/roedvigferieby