Rasmus Leschly Sørensen er anlægsgartner og har i 10 år drevet virksomheden RLS Anlæg ApS fra Klippinge. Gennem det sidste år er virksomheden begyndt at vækste, og kører nu både som anlægsgartner og entreprenør. I dag har virksomheden fire ansatte udover Rasmus, og han arbejder stadig for, at virksomheden kan vokse og vækste støt ind over de kommende år.

Rasmus Leschly Sørensen driver sin virksomhed fra Klippinge, hvor han har god plads til sine maskiner, et værksted og sit kontor. Rasmus er udlært anlægsgartner hos Brdr. K. Hansen, og har de sidste 10 år arbejdet i sin egen virksomhed RLS Anlæg ApS.

– Brdr. K. Hansen er jo et stort firma, så der prøvede vi også en del entreprenørarbejde. Især om vinteren, hvor der ikke var så meget andet at lave, så var vi ude og hjælpe entreprenørerne med at lave nogle ting, forklarer Rasmus, der efterfølgende besluttede at prøve kræfter som selvstændig.

I starten gik det hele rigtig stærkt. Rasmus ansatte flere medarbejdere indenfor de første par år, men så kom finanskrisen i efteråret 2008. Krisen gav Rasmus en del udfordringer, hvilket resulterede i at han måtte skære gevaldigt ned på mandskabet, og siden har han kørt med 1-2 ansatte.

– Vi havde nogle kunder, der røg på røven, og pludselig ikke kunne betale for vores arbejde. Det gik jo udover os for ikke nok med, at vi jo så manglede betalinger, så manglede vi jo også arbejde, for alt arbejde gik bare i stå – så der fyrede jeg alle og arbejdede selv i et par år, forklarer Rasmus.

Nu er kurven derimod atter vendt, og Rasmus får mere og mere arbejde. Udover at køre ud som anlægsgartner har Rasmus nu ansat to entreprenører, hvilket giver mulighed for at få mere arbejde ind over vinteren, hvor der ikke er meget anlægsgartnerarbejde.

– Så her sidste år mandede jeg op igen, og har så gjort det løbende ind over det sidste års tid. Nu er vi fire udover mig selv – og det kører fint, og det satser jeg så på, at vi kan holde ind over vinteren, forklarer Rasmus, der nu forsøger at finde entreprenørarbejde nok til, at han kan holde alle fire medarbejdere i gang.

Derfor går meget af Rasmus’ tid i øjeblikket med, at finde arbejde, så han kan køre endnu en sæson med de samme folk. Han er nemlig rigtig glad for sine medarbejdere for udover, at de er dygtige til deres arbejde, så har de et godt sammenhold og et godt arbejdsmiljø – så Rasmus vil rigtig gerne beholde sit team.

Pris og kvalitet hænger sammen

Rasmus og hans team kører på hele Sjælland og har endda haft en opgave på Bornholm. De er også begyndt at få flere og flere opgaver ind mod København. Til de større opgaver er de oftest hyret ind som underentreprenører, men de laver da også opgaver for private – dog oplever Rasmus en del konkurrence i lokalområdet.

– Der er mange, der starter en haveservice op, fordi de lige har rendt og luget lidt ukrudt og lagt lidt fliser derhjemme en sommer, og så starter de op som anlægsgartnere. Men de har jo ikke de samme udgifter, som jeg har, når jeg driver en virksomhed, hvis de bare kan møde op med en kost og en skovl, forklarer Rasmus, der dog ikke benægter, at ufaglærte godt kan være dygtige, hvis de bare har erfaring.

– Vi er jo ude på landet, og vi vil alle sammen godt have lavet det så billigt som muligt. Men der er det også bare at jeg siger, at pris og kvalitet mange gange hænger sammen. Og du vil altid kunne finde nogle, der er billigere til at lave arbejdet end os, men så er det bare om man kan affinde sig med kvaliteten, siger Rasmus.

Netværk, netværk, netværk …

Opgaverne i lokalområdet får de primært, fordi kunderne er tilfredse og anbefaler deres venner og bekendte, at bruge ham, hvis de skal have lavet noget. Det er netop gennem mund-til-mund og ved at netværke, at Rasmus får de fleste af sine nye kunder på.

– Netværk, netværk, netværk, netværk. Det er meget tidskrævende, men det kan jo heldigvis også forbindes med nogle interesser i sin fritid – det skaber jo også sindssygt meget netværk. Jeg er lige ved at sige, at 95% af vores omsætning er på baggrund af netværk – de sidste er nogle der bare lige finder os inde på Facebook eller googler os, fortæller Rasmus, der altid sørger for at høre nye kunder, hvordan de har fundet hans virksomhed, så han ved, hvor han skal lægge kræfterne i sin markedsføring.

Men det kræver også noget arbejde at skabe sig et godt netværk. Det nytter nemlig ikke, hvis man bare sidder derhjemme og venter på at telefonen ringer – nej, man må ud til de lokale arrangementer og vise sit ansigt. Samtidig er det lige så vigtigt at gøre kunderne tilfredse, så det gode rygte om ens virksomhed spredes.

– Vi får rigtig meget positiv respons fra kunderne, fordi mine medarbejdere er glade og engagerede i deres arbejde – de er der ikke bare for at få deres løn, men de går meget op i det arbejde, de laver. De er også gode til at rydde op efter sig. Kunderne kan ikke se at de har været der, når de kommer hjem fra arbejde, for der flyder ikke med materialer rundt på grunden. Der er pænt ryddet og fejet, når de forlader grunden ved fyraften.

En virksomhed i vækst

For to år siden deltog Rasmus i kurset RaketVækst, som bliver afholdt af Stevns Erhvervsråd, og i efteråret deltog han så på overbygningen til kurset – og begge kurser har givet ham nøjagtig det skub, han manglede for at komme videre med sin virksomhed.

– Det har nok givet mig et boost til at udvikle mig mere og komme fremad med min virksomhed. Jeg tror, der er mange af os, der sidder som selvstændige med vores små forretninger – vi har en hel masse ideer, og vi vil godt vækste, men hvis ikke der er nogle til at sparke os i røven, så sker der ikke noget som helst, så bliver det bare ved tankerne, fortæller Rasmus, der virkelig kan mærke at der sker noget, efter han har været på andet kursus:

– Før kørte man bare i den gængse rutine, men man er simpelthen nødt til at sætte noget tid af til at arbejde mod sine mål, for ellers kommer man ikke videre, slår Rasmus fast.

Derfor er det også en fornøjelse for Rasmus, at forretningen kører bedre og bedre for hvert år, for det gør bare arbejdet sjovere. Rasmus oplever også, at det er blevet nemmere at skaffe arbejde til sine medarbejdere, og det skyldes i høj grad hans stærke netværk.

– Jeg har jo efterhånden fået opbygget et stort netværk, så jeg kan næsten altid finde et eller andet – man kan jo altid tage ud og hjælpe nogle af dem man kender, hvis de har travlt – og der er altid nogle af os, der har travlt, og der synes jeg, vi har været gode til at hjælpe hinanden, siger Rasmus.

Allerede nu ser 2017 ud til at blive et godt år, for når Rasmus ser i sin kalender, er der allerede masser af opgaver at se frem til. Samme tid sidste år var der ikke meget i kalenderen, men i år er kalenderen allerede godt booket. Det bliver derfor også nødvendigt for Rasmus at ansætte et par stykker mere for at kunne klare de mange opgaver.

– Vi skulle jo gerne få ansat nogle flere, og sådan som det ser ud i ordrebogen lige nu, så gør vi det også, for ellers når vi det slet ikke. Jeg har lige fået en mail her til morgen om, at vi lige har vundet en halvstor sag igen – så det er jo dejligt, fortæller Rasmus, der også arbejder på, at virksomheden kan fortsætte med at vækste de næste par år, så han i fremtiden hovedsageligt skal koncentrere sig om at finde arbejde til medarbejderne, og lave opfølgning på pladserne.

Du kan læse mere om RLS Anlæg ApS på www.rls-anlaeg.dk.