Det er en våd dag med regn og blæst, da jeg kommer på besøg, men hos Kok Med Kul På er der gang i køkkenet og humøret er højt. Ejeren byder på kaffe og stiller også frisk op til billeder ude foran deres forretning, da regnen kortvarigt stopper. Jeg er på besøg for at snakke Lars om han virksomhed og hvordan den er vokset fra en kok og hans grill, til en kok, hans 10 ansatte og 25 grille.

Starten

Kok Med Kul På blev startet for otte år siden af kok Lars Esbjerg, da han så lokalerne på Stevnsvej 94 til leje. Han påstår, at det var lidt tilfældigt, men at han så en kæmpe efterspørgsel og tog springet. Som Lars siger det:

– Vi startede med brugt køkkeninventar for 15.000 og én grill og har så langsomt opgraderet.

Til at starte med var Lars ene mand i virksomheden, og han stod derfor for alle aspekter af forretningen: indkøb, forberedelse og levering. Efter et par måneder, hvor det gik stille og roligt, blev det Jul og Nytår, og så væltede det ind med ordrer, og Lars fik pludselig rygende travlt. Hvorfor han også kort tid efter hyrede sin første medarbejder.

I dag har Lars 10 faste ansatte, 10+ tilkaldevagter og det er endda uden ungarbejdere og opvaskere medregnet.

– Jeg tror vi var omkring 25 mand til den sidste julefrokost, og så var det vist ikke alle, der nåede med.

Sidste år begyndte Kok Med Kul På at tilbyde firmafrokost, hvor de leverer frokost til firmaer mandag til fredag. Det blev så efterfølgende flyttet til Sorø i starten af juni. Køkkenet i Stevns blev simpelthen for lille til produktionen. Derudover har de en madvogn ude ved Herlev sygehus, der har stået derude i et års tid, og skal stå der tre år til. Lars siger:

– Der er 300-400 håndværkere, der lever af vores mad derude.

Vokseværk

janne-esbjerg-kokmedkulpaaVæksten betød også, at Lars måtte ændre sin måde at drive forretning på. I dag står hans kone, Janne Esbjerg, for det administrative, mails, regninger, vagtplaner, lønninger osv. Som Janne forklarer det:

– Jeg er oprindeligt uddannet sygeplejerske, og Lars havde for meget at lave herovre (red. Køkkenet)… han sad og svarede på mails klokken tre om natten, fordi det var det eneste tidspunkt, der var tid til det… og så sagde Lars: kan du ikke stoppe med det der sygeplejerske og så komme herover, og så startede jeg nærmest fra den ene dag til den anden.

Selv med to personer ved styret har de måtte skære lidt ned. De stoppede som forpagtere for Strøby Hallen, da de udvidede til Sorø, fordi som Lars siger det:

– Vi kan ikke være tre steder.

De første par år var meget stressede, og de havde stor udskiftning i deres personale, men i dag føler Lars og Janne, at de har mere overskud. Det har simpelthen været en spørgsmål om at hyre folk, der ”ville jobbet”, så i dag kan de for eksempel godt tage på ferie og stadigvæk have ro i sjælen.

lars-esbjerg-kokmedkulpaa

Hemmeligheden

Den gode hjemmelavede mad i rigelige mængder er, hvad der får kunderne til at vende tilbage igen og igen. Det er den gode mad, der er grundlaget for forretningen, men i forhold til opstarten, før de blev kendte, var der også en anden bidragene faktor, som Lars og Janne er ret enige om:

– Det var vores placering! Da vi først startede, kørte der måske 14.000 biler forbi hver dag, så vi satte en masse blikfang op ude foran.

Det var dog ikke alt sammen lige vellykket. De havde på et tidspunkt et skilt med en pattegris på, hvilket åbenbart fik folk til at tro, at det var det eneste de lavede. Da de fjernede skiltet, begyndte folk at bestille mere fra resten af deres menu. De laver stadigvæk pattegris, men nu er der mere balance i forretningen.

Grill er stadigvæk hvor Kok Med Kul På skiller sig ud. Det ligger måske også lidt i navnet, og konceptet er da også meget simpelt. De sender en kok med ud sammen med grillen, så folk kan fokusere på at spise. Hvis antallet af grille, som virksomheden ejer, er nogen indikation på succes, så er det gået godt. Fra deres oprindelige ene grill, er de nu oppe på 25.

Læs mere om Kok Med Kul På på www.kokmedkulpaa.dk og følg siden på www.facebook.com/kokmedkulpaa