Allan Nielsen og hans medarbejdere gør haveejernes drømme til virkelighed i virksomheden Gartnerhave.dk, og snart kan hele Danmark følge med i deres gode arbejde i tv-programmet ”En have i gave”. Den ambitiøse anlægsgartner er samtidig ophavsmand til det nye lokale netværk ”Strøby Egede Håndværkerne”, som gør det lettere for områdets borgere at finde en lokal håndværker.

At være anlægsgartner handler om meget mere end grønne fingre. Det handler også om at se mulighederne, skabe stemninger og tilpasse haven til husets stil og kundernes smag og brug – kort sagt gøre havedrømme til drømmehaver. Det fortæller anlægsgartner Allan Nielsen, som ejer og driver Gartnerhave.dk.

– Mange springer over, hvor gærdet er lavest, fordi det bare er endnu en opgave, men det er måske et par med to børn, som har bygget et hus og smider 300.000 kroner efter en have. Det skal ikke bare være et projekt, som skal overstås, det er en drøm, som vi skal indfri, fortæller Allan, som altid sætter barren højt for sig selv og sine tre medarbejdere.

Allan startede som selvstændig på Falster i 2006 med virksomheden AN Marine & Anlæg, hvor han lavede havearbejde og etablerede badebroer. Da finanskrisen kom, gik det hårdt ud over Falster, og Allan og familien rykkede længere nordpå til Strøby Egede, hvor der var et større kundegrundlag.

Allan, som både er uddannet VVS’er og anlægsgartner startede i første omgang som ufaglært havemand, men tog sideløbende en uddannelse som anlægsgartner. Han blev færdiguddannet med sølvmedalje, som er den højeste udmærkelse for sin svendeprøve, og man fornemmer da også hurtigt, at kun det bedste er godt nok, når Allan fortæller om sit fag.

– Jeg ved jo godt, hvordan det er at stå derude og mangle den her viden. Der er nogle detaljer og fremgangsmåder, som er afgørende for, om tingene bliver lavet rigtigt, eller de ikke gør. Så der er bare forskel på at bruge en faglært anlægsgartner og en selvlært havemand, og det kan jeg ikke reklamere nok for. Derfor går jeg sindssygt meget op i min faglighed, fortæller Allan.

Gråt, grønt… og blåt

AN Marine & Anlæg ændrede i år navn til Gartnerhave.dk ApS, for det er efterhånden de grønne opgaver, som fylder mest, selvom badebroerne på ingen måde er lagt på land.

– I dag er Gartnerhave.dk en anlægsgartnervirksomhed, som løser alle opgaver inden for anlægsgartnerfaget – Gråt, grønt… og blåt, fordi vi har vandet med, fortæller Allan.

Når Allan og hans medarbejdere er færdig med en have, står den som et grønt og frodigt udstillingsvindue for Gartnerhave.dk. Allan får mange nye kunder, som ser virksomhedens arbejde i nabolaget eller på Facebook, hvor Allan er flittig til at dele sine projekter. Det er en strategi, som ser ud til at virke, for Gartnerhave.dk har masser af opgaver – faktisk så mange, at Allan og hans medarbejdere har svært ved at nå dem. Derfor drømmer han om at få flere medarbejdere.

– I år har jeg haft arbejde til 10 mand, men jeg har ikke kunnet finde dem især fordi, det skal være god kvalitet det, de laver. Det er ikke vigtigt for mig at have mange folk, det er vigtigt at have de rigtige, understreger Allan.

En have i gave

Snart kan hele Danmark opleve, hvordan teamet fra Gartnerhave.dk forvandler vildnis til grønne oaser i programserien ”En have i gave”, som bliver sendt på TV2 Fri i bedste sendetid i foråret 2018.  Aftalen kom i stand, da Allan en dag blev ringet op af produktionsselskabet Metronome, som akut stod og manglede en gartner.

– Jeg kan huske, at jeg tænkte: ’det skal bare kunne lade sig gøre. Det er rigtig god markedsføring, og så er det et kæmpe stort skulderklap at kunne få lov at lave det’, fortæller Allan.

I programmerne har han og sit team to dage med arbejde fra morgen til aften til at forvandle haverne med bede, terrasser, hyggekroge osv. Programmerne er blevet filmet i løbet af sommeren, og det har været en stor oplevelse at medvirke i udsendelserne, hvor en uvidende haveejer bliver overrasket af venner og familie med en lækker ny have.

– Det er faktisk gået så godt, at TV2 gerne vil have, at jeg også laver haverne i næste sæson af ”En have i gave”, fortæller Allan. Det bliver fastlagt, når man har en fornemmelse af seerantallet fra optagelserne i 2017.

Allan og hans folk fortsætter med at have et kamera i ryggen gennem foråret, for Allan har indgået et samarbejde med en af de dygtige kameramænd om at filme og producere en række videoer af teamets arbejde, som kan bruges til markedsføring af Gartnerhave.dk.

Det skal være let at finde en lokal håndværker

Gartnerhave.dk har kunder over hele Sjælland, og en dag, hvor han var på arbejde i Kgs. Lyngby, havde han behov for en glarmester til en opgave – gerne en lokal fra Strøby Egede. Efter alverdens søgekombinationer på Google var den nærmeste glarmester, som kom frem i søgeresultaterne, fra Sorø. Derfor fik han i foråret idéen til at starte netværket Strøby Egede Håndværkerne, som skulle gøre det nemmere for byens borgere at finde en lokal håndværker.

– Jeg vil gerne selv have noget mere arbejde lokalt, og så er jeg også nødt til at gøre det synligt for borgerne i Strøby Egede og omegn, at der bor nogle håndværkere i byen. Derfor tog jeg fat i nogle håndværkere, jeg kendte, om at gå sammen i et netværk, forklarer Allan.

I dag tæller netværket 15 lokale håndværksvirksomheder, som bl.a. samarbejder om fælles markedsføring i form af en hjemmeside, Facebookside og foldere. Borgerne i Strøby Egede har taget godt imod netværket, og de første kunder begyndte allerede at ringe samme dag, de lokale spejdere smed netværkets foldere i byens postkasser.

Selvom de fleste håndværksbrancher allerede er repræsenteret i netværket, understreger Allan, at netværket stadig er åbent for andre lokale håndværkere.

– Hvis andre har lyst til at være med, må de hjertens gerne tage kontakt til mig, og så tager vi en snak. Det er vigtigt for os, at vi kan stå inde for hinanden. Det skal være nogen, vi selv har lyst til at bruge i vores egen hjem og det skal samtidig være nogle, som er gode til at håndtere de udfordringer der kan opstå ved misforståelser imellem kunder og håndværkere. Det er vigtigt for mig og netværket at både håndværkere og kunder har en god oplevelse i et samarbejde forklarer Allan.

På sigt håber han, at netværket også kan være primusmotor for at skabe lokale aktiviteter til glæde for byens borgere. I første omgang har netværket taget initiativ til en Foreningens Dag i Solgårdsparken d. 28. april 2018, hvor man kan komme og møde de lokale foreninger og fritidstilbud.

Læs mere om Gartnerhave.dk eller følg virksomheden på www.facebook.com/gartnerhave.dk/