Enhver by burde have en Café Algade står der i bogen Den Danske Spiseguide. Pia Damsgaard driver caféen i Store Heddinge på ottende år og sælger mere end blot kaffe – hun sælger oplevelser.

I Store Heddinge ligger der en helt særlig café. Når du træder ind, åbner der sig en helt ny verden med højt til loftet, guldindrammede spejle, ægte tæpper på gulvet og lysekroner. I caféen byder Pia Damsgaard på eksklusiv kaffe, lækker mad og unikke vine både fra Grækenland og Frankrig.

– Jeg er autodidakt kok, bager og smørrebrødsjomfru og har altid syntes, at det er en stor tilfredsstillelse at tilvirke og spise god, fornuftig og smuk mad, fortæller Pia med et smil.

Pia bor i dag i Magleby, men hun har været vidt omkring i sit arbejdsliv. I 15 år arbejdede hun hos Spies Rejser og har bl.a. været udstationeret i Tunesien, redet på kameler i Sahara, kørt ekskursioner i Paris og Grækenland.

– Jeg har haft et utroligt spændende arbejdsliv, fortæller Pia, der startede i Simon Spies´ tid som Air-guide, sidenhen destinationschef og regionschef og var med i udviklingen af nye rejsemål og optimering af service på destinationerne.

– De år jeg var i Spies Rejser, var meget formende for mig som menneske, fortæller Pia, der stadig synes, at et dagligt virke med bred menneskekontakt er fantastisk givende.

Pia er græsk gift og har to store børn. Efter at have boet på Rhodos i 11 år, har hun tillært sig både sproget og fået kærlighed til det sprudlende, friske, græske køkken som hun gerne deler med sine gæster på Café Algade.

For syv og et halvt år siden valgte Pia at åbne Café Algade i Store Heddinge.

– Det er som en ring eller cyklus der har lukket sig, hvor jeg er kommet tilbage til det sted, jeg startede. Jeg føler jeg har givet by, borgere og besøgende en perle, der bidrager med høj kvalitet og gode oplevelser.

Pia er glad for at hun valgte at slå sig ned i Stevns, og at cafeen ligger i Store Heddinge fremfor i en storby.

– Pulsen i storbyerne, hypet og menneskemasserne er fedt – i en time! En tur på indkøb om formiddagen i Store Heddinge inden åbningstid er dér, jeg brander min virksomhed, sludrer med mine gæster, får en ekstra reservation til middagen med i kalenderen. Den personlige kontakt er da livsbekræftende!

Mere end kaffe

Pia serverer noget af Danmarks bedste kaffe, brygget på friskristede bønner fra KONTRA Coffee i København. Kaffe er ikke bare kaffe, så Pia har investeret i en ægte Rolls Royce indenfor kaffebrygning.

– Et par baristakurser har lært mig om bryggetemperatur og -tider, og om proteinstabiliseret og biodynamisk mælk, fortæller Pia, der sørger for at servere noget lækkert til kaffen:

– Til god kaffe hører god kage, og den er selvfølgelig hjemmebagt! Pandekager bliver svunget på 4 pander samtidigt og så går det tjept at få lavet en ordentlig stabel, fortæller Pia, der bruger økologiske ingredienser – og lidt hemmeligheder!

Den varme mad om aftenen bliver også lavet og anrettet af Pia selv. Friske råvarer, gerne økologiske, masser af grøntsager og saucer lavet fra bunden med det afpudsede kød, giver dén smag, mange vender tilbage til hendes køkken for at smage gang på gang.

– Konceptet fra dag ét har været, at jeg laver mad til dem der bestiller i forvejen! Jeg koordinerer spisegæsterne og med få retter er der minimum madspild og god økonomi.

Café Algade er for nogle stedet du møder din veninde over en kop kaffe, holder et lille møde, læser avisen eller får en kaffe to-go. For andre er det en familie begivenhed som konfirmation, fødselsdag og barnedåb eller mindre virksomheders julefrokost, der får folk indenfor. Pia skræddersyr altid efter folks ønsker og pengepung – for Café Algade er stedet, hvor alt kan lade sig gøre.

-Opgangs- og nedgangsstider er altid en udfordring, og min stolthed men også stædighed bliver ofte sat på prøve. Det er ingen kunst at slå et stort brød op, men det skal også sælges – helst mens det er varmt! Jeg holder fast i mit koncept og er overbevist om, at jeg gør det rigtige, fortæller Pia, der også modtager anerkendelse for sin indsats.

Siden 2013 har Café Algade nemlig været optaget i Den Danske Spiseguide under klassen ”Kniv og Gaffel”, der betyder interessant køkken med god pris/kvalitetsrelation. Med sin egenimport af vine fra Domaine Hatzimichalis i Grækenland er kvaliteten høj og oplevelsen unik.

– I starten var det overvældende, at når folk gik, sagde de ikke tak for mad, men tak for en god oplevelse. Det er det jeg sælger herinde – oplevelser, fortæller Pia.

Skab fornyelse

– Når man er primus motor i sin egen virksomhed, har man mange hatte på og har luret blæksprutten dens kunster af, så er det vigtigt at have nogen at sparre med, fortæller Pia, der i dagligdagen bruger Ingrid, en ansat i cafeen, til at sparre med.

– Hun ser med andre øjne, er mere analyserende og konstruktiv end jeg. Det er lidt Ying og Yang – sammen kommer der resultater.

Det kan godt være en stor udfordring at skabe fornyelse, men Pia prøver forskellige ting af i cafeen. Hun forsøger at skabe TEMA´er af forskellig art f.eks. italiensk aften, græske maddage med gæstekok, specielt hentet hertil fra Grækenland og formidabel til at henføre én til en ferieaften på sin favorit-ø, og de mere lærde aftener med clairvoyant, forfattere og filosoffer.

-Jeg er rigtig lydhør overfor folk, der har et budskab og nogle gode ideer. Sammen kan vi skabe en interessant aften, hvor både sind og smag går op i en højere enhed. Om det er ansigtscremer, gourmetmad, vinsmagning eller chello er ligemeget – jeg forsøger at skabe et rum der møder og tiltrækker forskellige mennesker. Det er også en levende reklame!

Samarbejde er fremtiden

I april måned deltog Pia i et RaketVækst-kursus for butikkerne i Store Heddinge. Det har givet hende nogle nye perspektiver på, hvordan samarbejde mellem butikkerne kan give byens gæster en god oplevelse, så de får lyst til at komme igen.

– Efter jeg har været på RaketVækst-kursus, så føler jeg ikke, vi er mange virksomheder i en by, jeg føler at vi er én stor virksomhed med en bestyrelse, der skal finde ud af, hvordan vi redder forretningen, fortæller Pia, der er meget forhåbningsfuld for, hvad fremtiden bringer.

– Sammen er vi stærkere – du kan ikke vækste din virksomhed uden at have de andre butikker med, forklarer Pia, der fortæller, at de skal agere som elefanter:  Stærke, urokkelige, trække det tunge læs, og aldrig glemme kunderne. Derudover tilføjer hun med et grin, at elefanten også har snablen nede i folks lommer.

Allerede her til sommer har elefant-butikkerne i Store Heddinge planer om flere begivenheder i byen. I øjeblikket er stemningen høj, og mange forretningsdrivende bruger meget tid på at nytænke.

– Det tager jeg hatten af for og opfordrer alle til at bruge byen i dag, så den lever videre i morgen!

Du kan læse mere om Café Algade på www.cafealgade.dk eller følge med i, hvad der sker i cafeen på Facebook: www.facebook.com/Café-Algade-153203982506.