Det er ikke alle, der kan prale af, at de arbejder med det, de brænder for – men det kan Anette Hansen. Hun elsker at lave mad, og har gjort det hele livet. I 2012 startede hun virksomheden Anettes Mad, der både laver takeaway fra forretningen, men også laver mad til selskaber.

Anette er en ægte stevnsbo, og er født og opvokset i Lille Heddinge. Hun har altid elsket at lave mad og med en uddannelse som køkkenleder, har hun altid kunne leve af at arbejde med det, hun brænder for. For fem år siden fik hun muligheden for at starte sin egen forretning, og i dag driver hun virksomheden Anettes Mad lidt udenfor Store Heddinge, hvorfra hun sælger smørrebrød, sandwich, dagens ret, oste og masser af andre lækkerier.

– Jeg startede herude, og det var mest fordi muligheden bød sig for at få disse lokaler, og fordi jeg dengang ikke kunne betale huslejen oppe i byen, ellers kunne det jo have været fedt at ligge oppe i byen, forklarer Anette, der har investeret mange penge i at optimere lokalerne, og derfor ikke har planer om at flytte.

Det er lidt af en udfordringer for kunderne at finde forretningen, når den ikke lige ligger midt i byen, og selvom Anette fra tid til anden drømmer sig til en fortovscafé midt i Store Heddinge, så bliver hun, hvor hun er, og lokker kunderne til med gode tilbud og mad af god kvalitet.

Hård konkurrence

Der er efterhånden flere og flere forretninger i kommunen, hvor man kan købe smørrebrød, sandwich og andet takeaway, så konkurrencen på markedet er stor. Især supermarkederne er en stor konkurrent, fordi de kan lave færdigretter og sandwich langt billigere end Anette kan.

– I mange tilfælde kan supermarkederne gøre det til en anden pris, fordi de har råvarerne på en anden måde i form af overskud af råvarer, de kan anvende til det. Hvor sådan nogle som mig vi kan nok ikke konkurrere på pris, men vi kan konkurrere på kvalitet, forklarer Anette, der derfor sørger for at holde kvaliteten oppe på sine retter, og sikrer at serviceniveauet er højt, så hun altid er på pletten, når kunderne har brug for hende.

– Jeg synes vi anstrenger os med det, vi laver og vores produkt, og jeg synes, vi er meget fleksible – vi er der, når folk har brug for os. Som udgangspunkt har vi jo lukket om søndagen, men det er jo så også der, folk har tid til at have gæster, så hvis nogle har brug for noget en søndag – så er vi her en søndag, fortæller Anette.

Nye idéer

Anette sælger fra sin forretning, men er samtidig en cateringvirksomhed, der kan levere mad til både hverdag og fest. Derudover engagerer Anette sig også i en del arrangementer såsom Smag på Stevns, Stafet for Livet og Store Heddinge By Night, hvor hun gerne flytter forretningen ud og sætter en bod op.

– Jeg synes, det er rigtig sjovt at være med, når der sker noget oppe i byen. Man kunne stå der rigtig mange fredage og lørdage, og det ville jeg rigtig gerne, for jeg kunne finde på rigtig mange ting, jeg kunne sælge. Men hvis jeg kigger på økonomien i det, så skal jeg jo enten lukke her for at stå deroppe, eller også skal jeg have nogle til at stå her. Så det kræver, at der er en vis omsætning, forklarer Anette, der af den grund nøje overvejer, hvilke arrangementer hun deltager ved.

Anette er dog ikke bleg for at prøve nye idéer af i sin forretning, og det var også en af grundende til, at hun for et år siden besluttede, at hun også ville sælge oste fra forretningen. Det er dog noget af en investering, for et bredt udvalg af oste koster en del, og selve køleboksen er også dyr.

– Jeg har gerne villet sælge ost hele tiden, for jeg kan godt lide at lave smøreost og røreost og alt sådan noget. I dag har jeg 62 oste for at være sikker på, at have et sortiment, forklarer Anette og fortsætter: Man kunne jo starte med et udvalg på fem oste, men hvem gider køre herud for det? Det er der ikke nogen der gør!

Selvom udvalget er stort, så har det taget lidt tid for kunderne at vende sig til at køre ud til Anette for at købe oste. Faktisk havde Anette så svært ved at få solgt af ostene, at hun overvejede at stoppe igen, men pludselig vendte kurven og nu kommer flere og flere kunder for at smage på de mange oste.

Kend dine kunder

Anette har mange gode klassiske danske retter på menuen, men hun sørger også for at lave noget for enhver smag. Det er nemlig en bred kundegruppe, der handler hos Anettes Mad.

– Efter jeg har fået osten, så er bredden af kundegruppen jo blevet væsentlig større. Det har jo hele tiden været unge og gamle, og børnefamilier, men i og med at vi kan tilbyde alle de mange oste at smage på, så er der da en større gennemstrømninger af kunder, forklarer Anette, der også tilbyder en madordning for pensionister, hvor hun leverer mad til en, tre eller fem dage ad gangen hele året rundt.

På grund af at forretningen ligger lidt udenfor byen, er det vigtigt for Anette at gøre sig synlig på alle de måder, som hun kan finde på. Derfor gør hun meget for at være aktiv på facebook og annoncere i Stevnsbladet, så kunderne nemt kan følge med og husker hende.

– Jeg prøver jo at være på facebook hele tiden, jeg er der ikke hver eneste dag, men næsten. Og jeg synes det gør en forskel. Der er mange reaktioner på det, forklarer Anette, der derfor havde bildt sig selv ind, at hendes annonce i Stevnsbladet ikke var lige så effektiv.

– Så var der en måned, hvor jeg kom for sent til at få annoncen med, og så tænkte jeg bare, ’det er da også ligemeget’. Og det gik faktisk fint uden, så jeg lod være måneden efter – for så kan jeg spare de penge. Men mange af de der traditionelle middagsretter, det publikum de henvender sig til, det er måske kun en tredjedel af dem, der er på facebook, og det havde jeg ikke lige været opmærksom på, forklarer Anette, der nu troligt har sin annonce i avisen hver måned.

Forkælet

De sidste par år har Anette deltaget på to vækstkurser i Stevns Erhvervsråd, og det har blandt andet givet hende mere mod på at afprøve forskellige idéer, og samtidig har det også givet hende et skub til at få sat gang i forretningen.

– Fagligt gav kursus to mig mest. Eller også var jeg bare mentalt mere med på kursus to. Der er i hvert fald ikke nogen tvivl om, at de første par måneder efter du er kommet hjem, tænker du rigtig meget over alt, hvad du foretager dig. Og du har fået det boost, der får dig til at rykke på nogle ting – jeg skulle jo nok afsted igen, det er der slet ingen tvivl om, siger Anette med et smil.

Det bliver da også til rigtig mange timers arbejde i butikken for Anette, og det betyder naturligvis også, at der bliver lidt mindre tid til andre ting. Det håber Anette dog på vil ændre sig lidt i fremtiden, hvor hendes deltidsansatte skal op i timer.

– Fremadrettet håber jeg at kunne få lidt mere fri, når Anne-Marie kommer lidt op i timer. Hun vil jo blive det halve af forretningen. Hun brænder virkelig for det – hun brænder for det, som jeg gør, og hun vil blive et fantastisk løft til min butik, fordi hun er ung og kan nogle andre ting – og er fuld af energi, siger Anette.

Det er bestemt ikke pengene, der driver Anette, for hun drømmer ikke om at blive rig. Til gengæld føler hun sig heldig, fordi hun kan lave det, som hun bedst kan lide, hver eneste dag. Selvom nogle arbejdsdage er lange, så glæder hun sig til at møde ind på arbejde hver dag.

– Jeg laver jo det, jeg kan lide hver dag, og har gjort det altid. Det er der jo ikke mange, der kan sige, at de gør. I det store og hele er jeg aldrig træt af, at jeg skal herud eller at jeg har gået her i 14 timer. Jeg har jo også en fantastisk familie, der støtter 100% op om mig, og det er børn, svigerbørn og selv min gamle far hjælper mig, når det kniber. Så på en eller anden måde er jeg jo forkælet, at jeg kan lave det her hver dag.

Læs mere om månedens virksomhed på www.anettesmad.dk eller følg med på facebook.com/anettesmad.