Mange unge bruger deres konfirmationspenge på en ny computer, en spændende rejse til udlandet eller en opsparing – men det var ikke det, som Frederik Pedersen valgte at bruge sine penge på. Han valgte derimod at investere i sin første landbrugsmaskine og starte sin egen virksomhed – Nivehøj’s Maskinstation.

Frederik Pedersen er 18 år gammel, og er i gang med sin uddannelse på landbrugsskolen. Ved siden af sin skole driver han en maskinstation, som han har haft, siden han var 14 år. Han er opvokset på en gård tæt på Boestofte, hvor hans far er landmand. Frederiks forkærlighed for landbrug kommer derfor ikke fra fremmede – faktisk er han vokset op med det, og har helt fra barnsben været med ude i marken.

– Jeg har altid godt kunnet lide landbruget, og det har altid været det, jeg ville. Jeg har været med i traktoren fra lille af, og jeg synes det var sjovt, fortæller Frederik.

Det startede med at Frederik kørte og hjalp sin far i marken, men han fandt hurtigt ud af, at han kunne tjene lidt ekstra håndører ved at sælge lidt wraphø til hesteejere. Konceptet udviklede sig, og kort efter Frederiks konfirmation, købte han sin første halmpresser til en ganske fordelagtig pris. Da sælgeren først hørte, at det var Frederiks konfirmationspenge, der skulle betale for maskinen, var han hurtig til at give en god pris. Derefter startede han sin egen virksomhed.

– Min far havde en halmpresser i forvejen, men så købte jeg en halmpresser, der lavede en anden størrelse baller, som så var bedre egnet til hesteejere, fortæller Frederik.

Frederik startede med at købe nogle ældre maskiner, som ikke kostede så meget. Efterhånden fik Frederik råd til at udvide, købe nyere modeller og skifte det gamle ud.

Landbrugsskole

Udover at styre sin egen virksomhed på fuld tid om sommeren går Frederik også i skole, hvor han er ved at uddanne sig som landmand.

– Jeg går på landbrugsskole oppe i Høng. Der er perioder, hvor man har skoleophold. Normalt er det fem måneder man er der, og så kommer man ud i praktik. Lige nu er jeg i praktik, fortæller Frederik.

Uddannelsen består af et grundforløb, og to hovedforløb. Frederik skal begynde på andet hovedforløb, og når det er afsluttet, er han fagudlært landmand. Man kan efterfølgende bygge videre på den, men det ved Frederik endnu ikke, om han vil.

Frederik skal først tilbage på skolebænken i september 2017. Normalt passer det med, at skolen ligger om vinteren, hvor der alligevel ikke er ret meget at lave i virksomheden. Det kommende skoleophold passer dog ikke nær så godt, da det allerede starter i september.

– Der er stadig noget at lave i september og oktober. Nogle gange er jeg stadig ikke helt færdig med høsten endnu, og jeg kører også stadig og presser og wrapper og spreder noget møg, og jeg sår også noget hvede for en kunde. Det er først her i november, at det begynder at stilne af – jeg skal bare have pløjet til vinter, forklarer Frederik.

Kundeservice

Allerede fra starten mødte Frederik stor opbakning rundt omkring og kendskabet til hans virksomhed spredte sig fra mund til mund. Han har prøvet at annoncere i aviser, men det giver ikke så meget. Til gengæld finder Frederik mange af sine nye kunder ved at være opsøgende og selv tage kontakten.

– Han tager ud og besøger dem eller ringer til dem, fortæller Stig Pedersen, Frederiks far og fortsætter: Det er primært sådan han får nye kunder – og så gennem mund-til-mund.

Derfor er det også ekstra vigtigt for Frederik at yde en god service, så hans nuværende kunder får lyst til at anbefale ham til andre. Frederik er nemlig til at snakke med, og er villig til at finde løsninger til en god pris. Mange af Frederiks kunder er hesteejere, som han typisk laver wraphø og halm for, og disse kunder har sjældent udstyret til at håndtere de baller, som han presser for dem. Derfor går Frederik op i, at det altid er muligt at finde en god løsning, hvor han yder lidt ekstra hjælp og service.

Fremtidsplaner

Gennem sin opstart har Frederik haft et par udfordringer. En af udfordringerne viste sig, da Frederik ville momsregistrere sig. Når man er under 18 år og vil starte en virksomhed, er man nødt til at søge om specialtilladelse, hvilket viste sig at være meget mere besværligt end han havde regnet med.

Da han blev 18 år kunne han endelig momsregistrere sig og drive sin virksomhed. Det kan dog godt være en udfordring både at styre en virksomhed og samtidig passe sin skole, så det er en fordel for Frederik, at han bor hjemme.

– Virksomheden løber rundt, forklarer Frederik, der hele tiden tænker i muligheder, og overvejer, hvordan han i fremtiden kan få mere at lave.

Som tingene er nu, er der flest arbejdsopgaver i sommermånederne, så hvis Frederik skal have noget at lave om vinteren, er han nødt til at tænke kreativt.

– Jeg skal til at begynde at rydde sne om vinteren inde i København og jeg sælger også foder til heste – jeg plejer at lave 600-700 baller, og så sælger jeg dem over vinteren. På den måde har jeg så også lidt vinterbeskæftigelse, så får jeg lidt penge ind på den måde, fortæller Frederik.

I fremtiden er det Frederiks plan, at udvide sine arbejdsområder og blandt andet begynde at sprede møg og slam. I dag løber virksomheden rundt, men det er hans drøm, at han en dag måske også kunne ansætte medarbejdere.

– Så skal der bygges flere ting på, og jeg skal lave nogle flere arbejdsgrene indenfor maskinstationen. Og så skal der også komme lidt mere gang i de forskellige ting, siger Frederik, der er overbevist om, at det nok skal lykkes for ham.

Du kan følge Nivehøj’s Maskinstation på Facebook www.facebook.com/Nivehøjs-Maskinstation-585055968263447/, eller kontakte Frederik via tlf.nr. 30 24 39 82 eller weiendorph@live.dk.