På trods af økonomisk usikkerhed og masser af udflugter ud af den vante comfortzone, er Malene Akpuaka Brandt Andersen blevet vild med at være selvstændig. Det giver hende mulighed for at udbrede en særlig samtaleteknik, som gør arbejdet lettere for professionelle, der taler med mennesker.

Da Malene Akpuaka Brandt Andersen fra Stevns i sidste år i august besluttede sig for at sige sit faste job op for at blive selvstændig, var det med ambivalente følelser.

– Jeg følte; nu satser jeg hele familien og brødet på bordet, men det var bare dét, jeg skulle, fortæller hun.

I Malenes virksomhed, Motikon, underviser hun i metoden, Den Motiverende Samtale. Det er en samtaleteknik, som på en neutral måde hjælper mennesker med at afklare ambivalens, så de kan finde den motivation, der skal til for at forandre en konkret adfærd.

– Rigtig tit, når vi gerne vil have mennesker f.eks. i et Jobcenter til at gøre noget, så prøver vi at putte ting ind i hovedet på dem. Hvis bare de får viden nok, så tror vi, at så skal de nok gøre det. Med denne her metode arbejder vi med ambivalens i stedet, hvor vi ser det som en vippe med en ja- og en nej-side, hvor vi med metoden får folk til at bevæge sig over på ja-siden, forklarer Malene.

Når hun fortæller om Den Motiverende Samtale, er det tydeligt, at det er en metode, hun brænder for, og når hun deler ud af de erfaringer, hun selv har med at bruge metoden, lyder det næsten for godt til at være sandt.

– Borgere, som er afhængige af alkohol, kommer tre uger efter, vi har snakket, og siger; jeg ved ikke hvad der er sket, men jeg er stoppet med at drikke. Der sker bare et eller andet, når vi får afklaret vores ambivalens; så kan man gå ud og gøre det, som er bedst for en selv, forklarer Malene.

Ud af comfortzonen

Malene har erfaring med Den Motiverende Samtale fra Faxe Jobcenter, hvor hun har arbejdet med at implementere metoden. I den forbindelse tog hun en grund- og diplomuddannelse i den særlige samtaleteknik. Her opdagede hun, at hun havde flair for at bruge metoden, og når man taler med Malene, forstår man godt hvorfor; hun virker både lyttende, imødekommende og empatisk. Senere blev hun headhuntet af en konsulent, som underviser i Den Motiverende Samtale.

– Der var jeg i et år, og så tænkte jeg; det her vil jeg gerne gøre selv, fordi det er en metode, jeg virkelig brænder for, og jeg vil selv bestemme, hvordan jeg arbejder med den. Jeg kunne jo samtidig se, at det kunne køre rundt hos ham, forklarer Malene.

De første måneder som selvstændig var ikke uden udfordringer, og der gik lidt over et halvt år, før Malene begyndte at kunne leve af sin virksomhed.

– Det er virkelig fedt at være iværksætter. Jeg har grædt meget i starten, og det har været sindssygt hårdt, men det har været det hele værd, fortæller Malene glad.

Beslutningen om at blive selvstændig har mange gange ført Malene uden for hendes comfortzone f.eks. i forhold til økonomi, bogføring, salg og markedsføring, men hun har taget en opgave af gangen og gået på forskellige kurser for at lære det mest nødvendige.

– Det jeg kan sige nu, hvor jeg er godt i gang, er at min comfortzone er blevet meget større, så det er ikke fordi, man hele tiden er der, hvor det er ubehageligt – det kommer til at føles okay, fortæller Malene.

Glad kl. 5 mandag morgen

For at få kunder har hun fået lavet en hjemmeside og en Facebookside, hvor hun bl.a. deler ud af sin viden om Den Motiverende Samtale i videoer og blogindlæg, men det, der har givet flest nye kunder, er at hun tilbyder et gratis oplæg, hvor folk kan stifte bekendtskab med metoden.

– Der var en dag, hvor jeg skulle til Fredericia og holde gratis oplæg, og jeg sad i bilen kl. 5 mandag morgen og var så glad. Hvis jeg havde været ansat, og min chef havde bedt mig om at køre til Fredericia kl. 5 mandag morgen, er jeg ikke sikker på, at jeg havde været lige så glad. Så det her med, at jeg kun skal stå til ansvar for mig selv, betyder noget for mig, fortæller Malene.

Hun har efterhånden kunder i hele landet primært inden for det offentlige, og kundepotentialet er stort, fordi Den Motiverende Samtale ifølge Malene er en metode, som kan bruges af alle, der arbejder med mennesker. Hun underviser bl.a. også på en diplomuddannelse for ledere.

– Der er ambivalens alle steder, og derfor er målgruppen helt vildt bred, men dem jeg gerne vil arbejde med er dem som er indstillet på, at det er en proces at få lært det her, fortæller Malene.

malene-motkon-underviser

De svære samtaler

For at lære metoden fra sig, tilbyder Malene bl.a. en grunduddannelse i Den Motiverende Samtale, hvor hun typisk kommer ud på arbejdspladsen og underviser. I november starter hun desuden en etårig uddannelse op på Konference & Hotel Klinten. Uddannelsen består af to dages undervisning hver anden måned, som giver mulighed for, at deltagerne kan bruge metoden i praksis og få feedback af Malene undervejs.

– Et af formålene med at blive selvstændig var, at jeg ikke synes, at det var tilfredsstillende ikke at følge kunderne hele vejen i processen. Den etårige uddannelse har jeg lavet for at sikre mig, at deltagerne lærer det og kan gå ud og bruge metoden bagefter, forklarer Malene.

Det ligger hende meget på sinde at lære metoden ordentligt fra sig. Da hun tidligere i sin karriere arbejdede med nogle af de borgere i Ishøj, som har det allersværest, oplevede hun, hvor opslidende samtalerne kunne være for både borgerne og fagpersonerne.

– Det er derfor, jeg brænder for denne her metode, fordi det kan blive så meget nemmere for de professionelle. De behøver ikke at bruge så meget energi på alt det negative, de møder. Jeg vil virkelig gerne have, at der er så mange som muligt, der lærer metoden, så vi kan undgå denne her udbrændthed ved at tale på en anden måde, fortæller Malene passioneret.

Den 26. oktober kan du blive klogere på Den Motiverende Samtale i Køge, når Malene holder foredraget ”Fra Resultat til Menneske”

Det er bare det, jeg skal!

I dag ved Malene, at hun har nok kunder til at hun kan leve af sin virksomhed frem til december. Om der bliver ved med at være nok arbejde, også efter december, prøver hun at lade være med at bekymre sig om. For selvom hun var usikker, inden hun sprang ud som selvstændig, er hun nu helt afklaret:

– Nu hvor jeg har prøvet at være selvstændig, er det ikke en mulighed for mig ikke være selvstændig – det er bare det her, jeg skal!

Du kan læse mere om Motikon på www.motikon.dk og følge virksomheden på https://www.facebook.com/motikon/