I en smedehal i Varpelev Erhvervspark er de to unge iværksættere, Daniel Larsen og Benjamin Falkentoft i fuld gang med at lave unikke, håndlavede møbler, som de sælger under navnet First Floor Copenhagen. Designet er på en gang rustikt og minimalistisk med massive bordplader i mørkt eg og rå detaljer i stål og jern – det oser langt væk af god kvalitet. Møblerne er på kort tid blevet så eftertragtede, at de to iværksættere efter to år kan leve af deres virksomhed.  

Daniel og Benjamin bor begge i København, men kender hinanden fra Gymnastikefterskolen Stevns. Nogle år efter, at de gik ud af skolen fandt de sammen på ny, da de opdagede en fælles interesse for at lave møbler.

– Da der blev vist noget interesse for de ting vi lavede, var det naturligt at gå videre og få bygget en hjemmeside, og jo længere hen vi kom, jo mere bekræftelse fik vi på, at det var fedt, det vi gik og lavede, fortæller Benjamin.

Da de startede virksomheden, arbejdede Daniel som smed, og Benjamin var elektrikerlærling. Derfor blev alle weekenderne i det første år brugt i værkstedet, hvor de fremstillede møbler, eksperimenterede med designet og finpudsede deres håndværk.

– Der er jo ikke nogen af os, der er snedkere, men vi har købt en masse maskiner og brugt to år, hvor vi har fået træning undervejs, så det er en slags uddannelse, hvor vi lærer en hel masse, fortæller Daniel.

Det er ikke kun inden for det håndværksmæssige, at de to iværksættere har skullet lære nyt. Som selvstændige udfylder de mange forskellige roller f.eks. inden for regnskab, økonomi og markedsføring. Her har de på mange punkter kunnet trække på Daniels fars erfaringer med at være selvstændig. Det har også været en stor hjælp, at de har kunnet bruge værkstedet og maskinerne i hans virksomhed; Hårlev Smede og Maskinværksted.

– Hvis vi skulle ud og starte fra bunden, ville vi aldrig have haft råd til det. Det ville have været så ekstremt kapitaltungt for os, at det ikke kunne lade sig gøre, fortæller Benjamin. Derfor har han også følgende råd til andre, der overvejer at blive selvstændige:

– Start virksomhed inden for et område, hvor du har en fordel f.eks. viden, udstyr eller et netværk inden for branchen.

bord-first-floor-cph-kvadratisk

Vi bruger meget tid på at være fornuftige

I det første år udviklede First Floor Copenhagen sig lige så stille i takt med, at kunderne fik øjnene op for de stilrene møbler, men Daniel og Benjamin har ikke haft travlt med at vækste – i hvert fald ikke for enhver pris. Udviklingen skal ske på deres måde.

– Vi bruger meget tid på at være fornuftige, fordi vi ikke har lyst til at gå op i banken og bede om en kassekredit på flere hundrede tusinde kroner, for så bestemmer de for meget. Så vil vi hellere køre det lidt langsomt og organisk i starten, så vi kan lægge lidt til siden og opbygge en buffer, forklarer Daniel.

Efter et år havde Daniel og Benjamin nok kunder til, at de kunne sige deres faste job op og kaste sig ud i den mere usikre tilværelse som iværksættere på fuld tid.

– Det største skridt ved at være selvstændig er usikkerheden. Hvis du har kunder, har du penge. Hvis du ikke har, går du i stå, og så har du ingen penge, siger Benjamin.

For at minimere den økonomiske usikkerhed i perioder uden så mange kunder laver Benjamin og Daniel også traditionelt smedearbejde f.eks. porte og hegn, og de er også begyndt at lave ben og stel til andre møbelproducenter.

Jagter ikke en trend

Når de ikke arbejder på en opgave for en kunde, bruger de mange timer i værkstedet på at eksperimentere med forskelligt design. I øjeblikket er de ved at lancere en serie på 15 nye møbler som tæller spiseborde, sofaborde, reoler, hylder, barvogne osv. Designet er banebrydende, og de blander materialer som træ, stål og messing. Stålet er ofte overfladebehandlet på en måde, så det med tiden får en helt unik patina.

– Vi prøver at differentiere os ved at lave nogle møbler som måske er lidt dyrere, men hvor der er gjort mere ud af designet, og hvor man kan se, at det er et håndlavet produkt, forklarer Benjamin.

Inspirationen til møblerne får de ved at prøve sig frem i værkstedet. De har fundet deres egen stil; rustik, minimalistisk og rå – de forsøger ikke at ramme en bestemt trend.

– Du skal ramme noget, som folk synes er fedt, ellers er der ikke nogen, der vil købe det. Du skal bare ikke ramme det, der kun lige er fedt i en kort periode, ellers går din forretning til grunde, forklarer Daniel.

Møblerne fra First Floor Copenhagen er især populære hos et yngre, designinteresseret publikum i hovedstaden, som ser møblerne på Facebook og Instagram, hvor Daniel og Benjamin har stor succes med at markedsføre dem. På firstfloorcph.com kan kunderne læse mere om møblerne og bestille dem i webshoppen, og fra august kan kunderne også opleve møblerne i deres nye showroom på Amager, som de deler med en anden iværksætter.

konsolbord-first-floor-cph

Vælg noget du brænder for

God service er et andet parameter, som Daniel og Benjamin prøver at skille sig ud på. I First Floor Copenhagen kan du både købe færdigt designede møbler, men du kan også få lavet et møbel helt efter dine ønsker og mål leveret lige til døren. De to iværksættere sætter en ære i at blive færdige til aftalt tid, også selvom de skal knokle til langt ud på aftenen. En arbejdsuge bliver hurtigt til 60-70 timer for de to engagerede møbelproducenter, som ofte bliver så opslugte af arbejdet, at de helt glemmer tiden – arbejde og fritid glider sammen. Derfor har Daniel også et godt råd til andre med iværksætterdrømme:

– Det er skidehårdt at være iværksætter, så vælg noget, du brænder for, ellers kører du død i det.

Der er ingen tvivl om, at Daniel og Benjamin brænder for at lave møbler, og de har på ingen måde fortrudt, at de tog springet fra den sikre tilværelse som lønmodtagere til den mere usikre iværksættertilværelse.

– Der er mange fede ting ved at være selvstændig. Man udretter noget, som man kan være stolt af og med glæde vise det frem og sige; det er det her, jeg laver, og så er det fedt at være sin egen chef, fortæller Benjamin. Han og Daniel er blevet bidt af iværksætterlivet, og de er ambitiøse:

– Nu har vi eksisteret i to år, og vi kan vi begynde at leve af det, men der skal meget mere til, for at vi rammer vores ambitionsniveau og drømme.

I Stevns Erhvervsråd glæder vi os til at følge de to iværksætteres udvikling. Du kan også følge deres virksomhed på www.facebook.com/firstfloorcph og se deres flotte møbler på firstfloorcph.com.