Egentlig troede Bo Jakobsen ikke, at han egnede sig som selvstændig. Efter flere forespørgsler startede han imidlertid virksomheden Repair-shoppen.dk, og i dag er Repair-Shoppen.dk på Stevns kendt over hele landet for at reparere de sværeste skader på campingvogne.

Bo Jakobsens speciale er at reparere skader på campingvogne, som ellers hidtil har været umuligt at lave, uden det kan ses efterfølgende. Det er typisk huller, som er opstået, når campisterne er kommet til at slå teltstænger eller lignende ind i vognens yderside.

Ved at tage en afstøbning af mønsteret i repairshoppen_skadecampingvognens overflade og påføre mønsteret over hullet kan Bo reparere skaden fuldstændigt, så det er umuligt at se, at den nogensinde har været der. Han laver også enkelte plast- og glasfiberreparationer på specialbiler, for eksempel Lotus, som er opbygget i glasfiber, men det er mest campingvognene, han beskæftiger sig med.

Bo Jakobsens værkstedsbygning er indrettet med værksted, kontor og foredragslokale. Som et billede på, at Bo er en travl mand med mange projekter, er værkstedet fyldt med diverse arbejdsredskaber og produkter. Derudover er der også blevet plads til både juletræ og et hjørne, hvor man kan se tegnefilm, for Bo er ikke den eneste i familien, der bruger meget tid i firmaet. Hans kone Connie og hans to sønner Mathias og Mikkel på 6 og 3 år kommer nemlig tit ud og følger med i, hvad Bo laver.

Blev opfordret til at starte som selvstændig

Bo har arbejdet som autolakerer i 25 år. Da han hos sin tidligere arbejdsgiver begyndte at reparere campingvogne, fandt han ud af, at teknikken på dette område kunne udvikles og forbedres. Bo kan godt lide at koncentrere sig om de mere udfordrende opgaver, og han blev efterhånden rigtig god til at reparere nogle af de mere besværlige skader på campingvognene.

Det var der nogle campingcentre, der opdagede, og flere gange blev Bo spurgt, om han ikke ville starte op for sig selv og blive underleverandør til centrene. I starten tænkte Bo ikke, at det var noget for ham. Opfordringerne blev imidlertid ved med at komme, og i 2007 fik Bo derfor et momsnummer og indrettede sit værksted, så han kunne lave nogle opgaver for campingcentrene. Til at begynde med beholdt han sit almindelige job ved siden af, men han fik hurtigt meget travlt med campingvognsreparationerne og stod således pludselig med to fuldtidsstillinger. Bo og Connie besluttede derfor, at Bo skulle satse på sin egen virksomhed og hellige sig den på fuld tid.

– Jeg havde aldrig set mig selv som iværksætter, eller som en person, som sætter sådan noget i gang. Jeg var mere vant til at få en opgave og så arbejde på den. Men nu er jeg kommet ind i det, og jeg synes simpelthen, at det er så sjovt at lave. Og det er sjovt, at det er blevet så stort, fortæller Bo.

I dag har Bo et rigtig godt samarbejde med alle store Caravancentrene på Sjælland, og han er kendt for at kunne reparere de mest besværlige skader på campingvognene. Der er kommet vogne fra hele landet til Stevns for at blive repareret. Det er ikke altid, at folk lige kan huske hans navn eller navnet på hans firma, men de ved, at der er én på Stevns, de kan ringe til, hvis de står med en svær opgave. Netop udfordringen ved en besværlig skade og glæden ved at se et godt resultat er dèt, der motiverer Bo i det daglige.

Nøgleordene er ærlighed, kvalitet og personlig service

Næsten alle de skader, Bo laver på campingvogne, er forsikringsskader. Hvis der er tale om en større skade, tilbyder forsikringsselskaberne ofte kunderne at købe deres campingvogne, så kunderne kan købe en ny. Der er imidlertid mange campister, som er ømme over deres vogne og hellere vil have repareret deres gamle vogn end at få en ny. Vognene er nemlig ofte tilpasset efter kundens egne behov og kan desuden rumme mange minder fra ferier med familie og venner.

Bo har selv camperet hele livet, først i telt og camplet og senere i campingvogn. Han forstår derfor godt den betydning, campingvognene har for hans kunder.

– Jeg gør meget ud af, at jeg selv beser skaden, henter vognen, reparerer den og afleverer den tilbage igen. Jeg styrer selv hele processen. På den måde ved folk, at deres campingvogn er i gode hænder, og det kan de godt lide, forklarer Bo, som også går meget op i at være ærlig over for sine kunder.

– Jeg går aldrig ud og siger, at jeg kan lave en bestemt skade. Jeg siger, at jeg kan prøve at lave det, og hvis jeg ikke mener det kan laves, siger jeg min ærlige mening. Og det roser mine kunder mig for, siger Bo.

Bo mener at have repareret mellem 1200 og 1300 campingvogne, siden han startede op for syv år siden, og han er stolt af, at han i den tid kun har haft én enkelt eller 2 reklamationssager. Selv mener han, at hans læretid hos Skovgaards Autolakering i Faxe og værkførerstillingen hos T.R. Autolakering i Hedehusene har betydet meget og lært ham, at prisen ikke må gå ud over kvaliteten.

Balance mellem familieliv og nye firmaprojekter

Særligt i vinterperioden er der mange vogne, der skal gøres klar til en ny sæson, men faktisk har Bo rigeligt at se til året rundt, for han står selv for alle dele af sin virksomhed, herunder også markedsføringen på hjemmesiden og Facebook. Det betyder blandt andet, at han kun har holdt fire dages ferie i år. Heldigvis er Connie og resten af hans familie og venner gode til at støtte op om hans arbejde; Bos mor Yrsa hjælper med regnskab og revision, hans bror Ole er mekaniker og giver også gerne en hånd, og han fik også stor hjælp og støtte fra sin far Erik, som desværre ikke er her mere.

– Dét at være selvstændig giver selvfølgelig også noget fleksibilitet. Jeg kan aflevere Mathias og Mikkel i skole og børnehave om morgenen, og om eftermiddagen kan jeg så bruge noget tid sammen med dem, mens mit arbejde for eksempel står og hærder. Og så bruger jeg ofte aftenen på at arbejde, fortæller Bo.

For at kunne varetage flere opgaver for campingcentrene har Bo købt en storformatprinter, som kan bruges til at lave storformatbilleder til brug på campingvognene, og det har ført til endnu flere opgaver: Bo har blandt andet lavet klistermærker til butiksfacader, reklameskilte, plakater, tryk på tøj og diverse firmagaver, og det er en del af virksomheden, som han gerne vil satse mere på. Han holder også foredrag om reparation af biler og campingvogne for bil- og campingklubber, DCU-kredse og herreklubber. Bo taler med begejstring om alle sine projekter, og det er tydeligt, at han elsker sit arbejde.

Men Bo har også rigtig travlt, og det skyldes ikke mindst, at han har svært ved at sige nej til opgaver og nye projekter. Fordi han har så meget at lave, er han ofte blevet opfordret til at flytte firmaet væk fra Stevns, til at ansætte nogle folk eller til at udvide forretningen til en kæde. Bo vil gerne udvikle virksomheden, men har ikke besluttet sig for, hvad der præcist skal ske i fremtiden. Han kan godt lide at lave alting selv, men ved også, at han ikke kan blive ved med at løbe så stærkt.

Èt er dog sikkert: Bo vil ikke væk fra Stevns. Her har han altid boet, og det er han glad for og stolt af. Og nu er han jo også kendt som ham fra Stevns, der kan lave de sværeste skader på landets campingvogne.