Op mod 39% af de danske SMV’er er truet af dårlig IT-sikkerhed. Nu er Erik Lindstam fra DataConsult i Hårlev og jurist Niels Bredkjær gået til kamp for bedre sikkerhed hos de mindre virksomheder med den nye service Sikker-IT.

Du lukker og låser døren, når du går fra din virksomhed. Du har måske endda sat en alarm til, men hvad med din computer? Lader du døren stå åben for hackere? Ifølge en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen fra 2018 har 39 procent af danske SMV’er ikke et tilstrækkeligt højt IT-sikkerhedsniveau, og Center for Cybersikkerhed fremlagde i juni en rapport, der peger på, at truslen fra cyberkriminalitet p.t. er ”Meget høj”.

Erik Lindstam fra DataConsult i Hårlev har 40 års erfaring med datasikkerhed fra større og mindre virksomheder i hele landet, og han oplever med jævne mellemrum forsøg på hacking:

– Jeg har da haft kunder, som ringer en fredag eftermiddag og siger; der står noget mærkeligt på min skærm om, at jeg skal indbetale 50.000 kr. til en konto, og alle mine ikoner ser mærkelige ud, fortæller Erik Lindstam.

Problemet opstår ofte, når en medarbejder er kommet til at klikke på et link – det kunne være en faktura fra en velkendt afsender – som går ind og krypterer dokumenter, regnskabssystemer, billeder osv. mod adgang.

– I dag har hackerne et system, der automatisk løber internettet igennem hver eneste dag for at se, om der er nogle huller, de kan slippe igennem, og de er ligeglad med, om du er en stor eller lille virksomhed. Derfor er alle i risikozonen, understreger Erik Lindstam.

Sikker-IT som digital låsesmed

Nu er Erik Lindstam gået til kamp for bedre datasikkerhed hos de mindre virksomheder. Sammen med jurist Niels Bredkjær har han udviklet den nye service, Sikker-IT, som bygger på en grundig analyse af behovet hos de mindre virksomheder. Virksomheder kan tegne et mindre månedligt abonnement som dækker, at computeren er sikret gennem de nyeste opdateringer, og at data nemt kan genetableres.

– Vi føler virkelig, at der er en udfordring derude, og vi vil gerne bidrage til at skabe noget sikkerhed og tryghed hos virksomhederne. Så vi sætter det hele i system, så du som virksomhed ikke skal bekymre dig om det, fortæller Niels Bredkjær.

Fra et centralt system har DataConsult adgang til at beskytte Sikker-IT abonnenternes computere ved løbende at overvåge, om de er tilstrækkeligt beskyttede og at antivirusprogrammerne er opdaterede. For når du klikker på ”udskyd opdatering” lader du samtidig døren stå lidt mere på klem til dine data, fortæller Niels Bredkjær:

– Hackerne er hele tiden et hestehoved foran i forhold til at finde huller i sikkerheden, så lige så snart udbyderne af antivirusprogrammer beder dig om at køre en opdatering, må du ikke vente med at få den lavet, for den er typisk et udtryk for, at IT-leverandøren selv har erkendt, at der er en sikkerhedsbrist, forklarer Niels Bredkjær.

Samtidig sørger DataConsults system for at tage løbende backup af computeren, så du nemt kan genoprette gamle regnskaber, fakturaer, ordrer osv., hvis det alligevel lykkes en hacker at slippe ind til din data:

– Hvis folk vil ind, kommer folk jo ind, selvom man har 13 låse og fire slåer for døren. Så du skal ikke ud at købe dig fattig i antivirusprogrammer, for der findes ikke et produkt i dag, som kan beskytte dig hundrede procent. Den nemmeste måde at beskytte dig på er at have en sikkerhedskopi af dine ting. Så kan de hacke og kryptere dine ting, lige så tosset de vil. Du starter bare forfra, forklarer Erik Lindstam.

Cyberforsikring til halv pris

Bliver din virksomhed sat ud af drift af et hackerangreb, bliver den udsat for svindel, eller har du andre omkostninger forbundet med angrebet, har du mulighed for at få omkostningerne og den tabte indtjening dækket af en såkaldt cyberforsikring. For at være ordentlig dækket skal du dog leve op til nogle krav til, hvordan du håndterer dine data.

– Forsikringen dækker jo kun, hvis sidste mand låser døren efter sig, når han går, forklarer Erik Lindstam.

Fordi Sikker-IT netop hjælper sine abonnenter med – i overført betydning – at putte en solid hængelås på døren til deres data, har DataConsult indgået et samarbejde med forsikringsmægleren Söderberg & Partners om, at abonnenterne kan tegne en forsikring hos Alm. Brand til halv pris.

Et unikt produkt

En hurtig søgning på nettet viser, at der allerede findes adskillige produkter på markedet for IT-sikkerhed – ikke mindst antivirusprogrammer. Erik Lindstam og Niels Bredkjær er dog ikke vidende om andre produkter på markedet, som minder om deres løsning:

– Der findes mange forskellige udbydere og produkter, men vi kan tilbyde en samlet løsning. Vi hjælper folk med at finde ud af, hvilke huller de har, så hjælper vi med at etablere sikkerheden, og så overvåger vi deres systemer, og fortæller hvad de har brug for og ikke har brug for, forklarer Erik Lindstam.

I samråd med kunden afklarer Erik Lindstam, hvad virksomheden har behov for, men som udgangspunkt kan virksomhederne tegne et basis-abonnement eller et lidt dyrere premium-abonnement, som tegnes pr. arbejdscomputer.

– Tanken er, at du for relativt små penge kan gå ud og sikre dig mod meget store regninger for at reetablere dine ting, slutter Erik Lindstam.

Læs mere om Sikker-IT

 

Sikker-IT’s 7 gode råd til at beskytte dine data:

  • Sørg for at programmer og operativsystem er opdateret
  • Brug en god og anerkendt antivirus til virksomhedens computere
  • Ved brug af trådløse netværk, sørg for at disse er beskyttet med adgangskode
  • Brug af rigtige adgangskoder og regelmæssig udskiftning af disse
  • Sørg for regelmæssige sikkerhedskopier, opbevaring af disse og kontroller genindlæsning er mulig
  • Formuler retningslinjer for god IT-adfærd blandt medarbejdere
  • Brug professionel rådgivning og overvågning