I juli 2018 sker der en markant ændring af pakkerejseloven, som bl.a. betyder, at begrebet pakkerejser bliver udvidet, så flere rejser bliver omfattet af loven. Fra denne dato vil rejser under bestemmelsen “sammensat rejsearrangement”, som noget nyt også være dækket af pakkerejseloven.

 

Økonomisk tryghed – og forpligtelse

 

Under coronakrisen ser vi, at det for alvor bliver vigtigt for forbrugerne at vælge udbydere, som stiller dem fordelagtigt ift. pakkerejseloven.

“Hvis rejsearrangøren aflyser din rejse, eller hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til en destination, som du har en pakkerejse til, kan du få pengene tilbage for rejse”

Forbrugere, som ikke har købt en pakkerejse, står tilbage med tomme lommer. Og med krisen i baghovedet, er forbrugerne dermed blevet endnu mere bevidste om, at købe deres rejse som en samlet pakke.

Det er således, at pakkerejseloven er til for at skabe økonomisk tryghed for forbrugerne, men hvad mange måske ikke er klar over er, at hvis man som virksomhed sælger pakker, så er man lovmæssigt forpligtet til at følge pakkerejseloven, og muligvis også registrere eller endda stille garanti samt betale medlemskab til Rejsegarantifonden.

Kort sagt, så beskytter Rejsegarantifonden forbrugerne økonomisk i tilfælde af, at selskabet de har købt pakkerejsen hos, går konkurs. Vigtigt er det at understrege, at fonden dækker kun det beløb kunden har forudbetalt, og dækker kun forbrugerne – og IKKE virksomhederne (herunder heller ikke virksomhedens samarbejdspartnere).

 

Men har du tjek på, om din virksomhed skal være registeret hos Rejsegarantifonden?

Det korte svar: det er et lovkrav, at din virksomhed skal være registeret hos Rejsegarantifonden i det øjeblik, du udbyder én pakkerejse, forudsat at du er etableret i Danmark. Dette gælder uanset, hvilken pakkerejseomsætning du har.

“En pakkerejse består af mindst to forskellige typer rejseydelser med henblik på den samme rejse:

  • Transport (typisk med fly, bus eller tog)
  • Indkvartering (hotel, hytte, krydstogtskib)
  • Udlejning af bil, motorcykel mv.
  • Anden turistydelse, der udgør en væsentlig del af pakkerejsens værdi (fx koncert, motorsport, fodboldkamp eller andre oplevelser).

Det er en forudsætning, at de forskellige ydelser er sammensat af én rejseudbyder, at den er købt til én samlet pris og at rejsen enten varer mere end 24 timer eller har mindst én overnatning”.

Det er dog først ved en pakkerejseomsætning på 1 million kr. om året, at du skal stille garanti. Dette kan du læse mere om på hos Rejsegarantifonden.

Som noget nyt, så pr. 2018 bliver det vedtaget, at “sammensatte rejsearrangementer” hører ind under pakkerejseloven. Det vil sige, at hvis din virksomhed udbyder, sammensatte rejsearrangementer, så sidestilles det med en pakkerejse, ergo skal din virksomhed være registeret hos Rejsegarantifonden.

“I reglerne for sammensatte rejser skelner man mellem to forskellige former for rejseydelser:

  • Transport, overnatning og udlejning af køretøjer
  • ”Andre turistydelser”. Det kan f.eks. være entré til koncerter, sportsbegivenheder, udflugter eller forlystelsesparker, guidede ture, liftkort og leje af sportsudstyr såsom skiudstyr eller spabehandlinger.

Hvis en turistydelse kun kombineres med én anden rejseydelse, vil rejsen ikke anerkendes som en sammensat rejse, medmindre turistydelsen udgør mindst 25 procent af rejsens samlede værdi eller er et hovedelement på ferierejsen”. 

Eksempel:

  1. Du driver et hotel, hvor du i samarbejde med en cykelguide udbyder, 2-dages cykelferie med guide inkl. overnatning, forplejning, transport og guide til en samlet pris. Dette vil være en sammensat rejse, og i dette tilfælde skal begge udbydere være registeret hos Rejsegarantifonden. En registrering kan ALDRIG deles.
  2. Du driver et hotel, hvor du på hjemmesiden henviser til forskellige oplevelser, som fx museer, restauranter og lign. I dette tilfælde, formidler du blot, og sælger ikke oplevelsen, og derfor skal du IKKE være registeret hos Rejsegarantifonden.

Der er utrolig mange gråzoner, og hvis du er i tvivl, så kan du altid kontakte Rejsegarantifonden på info@rejsegarantifonden.dk.

 

Du kan også få sparring ved at række ud til turismekonsulent, Cathleen Diana Pedersen – og bliv guidet i den rigtige retning.

Ved forespørgsel er det også muligt at adgang til et webinar omkring “Pakkerejseloven og Rejsegarantifonden”.

Du kan også læse mere om “Sammensatte rejsearrangementer” her: Sammensatte_rejsearrangementer.pdf (rejsegarantifonden.dk)

Cathleen Diana Pedersen

Cathleen Diana Pedersen

Turismekonsulent

Cathleen Diana Pedersen er erhvervsrådets turismekonsulent. Som specialist i turisme, har hun fingeren på pulsen og følger ivrigt med i, hvad der sker lokalt, regionalt, nationalt og globalt.

Hvis du søger specifik indsigt i et område, så tøv ikke med at tage fat i turismekonsulenten, som kan hjælpe dig videre med det du søger.

Du er også altid velkommen til at booke et møde.

Book et personligt møde